USA: Hisszük az orosz visszavonulást, ha látjuk

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin kiadta a parancsot a hadsereg visszavonulására, de a NATO és az USA nem látja, hogy az orosz csapatok ténylegesen hátrébb mennének az ukrán határtól.
Vágólapra másolva!

Az amerikai védelmi minisztérium továbbra sem látja jelét annak, hogy Oroszország megkezdte volna csapatai kivonását az ukrán határ térségéből – közölte a tárca hétfőn, néhány órával az után, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította a védelmi minisztert, hogy vezényelje vissza állandó körleteikbe az Ukrajnával szomszédos megyékben lévő orosz csapatokat.

"Láttuk a Putyin elnök parancsáról szóló beszámolókat (...) Ha azok a beszámolók igazak, és a parancsot követik is, abban az esetben üdvözölnénk egy ehhez hasonló csapatvisszavonást, azonban nem láttuk semmi jelét bármiféle csapatmozgásnak" – mondta John Kirby ellentengernagy, a Pentagon egyik szóvivője.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár délután közölte: a katonai szövetség továbbra sem rendelkezik bizonyítékkal arra nézve, hogy Oroszország megkezdte volna csapatai kivonását az ukrán határról.

A Vlagyimir Putyin sajtószolgálata által kiadott délelőtti közlemény szerint Rosztovi, Belgorodi és Brjanszki területeken befejeződtek a "tervszerű tavaszi gyakorlatok", ezért az ezekben részt vevő csapatokat állandó körleteikbe vezénylik, és az azokhoz közeli gyakorlóterepeken folytatják harci felkészülésüket.

Nem világos, hogy az intézkedés azt jelenti-e, hogy csökkenni fog az ukrán határ közelében állomásozó orosz alakulatok létszáma, amelyet a NATO mintegy 40 ezer főre becsül. Putyin május 7-én már bejelentette, hogy a csapatokat visszavonták, de a NATO és az Egyesült Államok – közlésük szerint – semmi jelét nem tapasztalták a csapatcsökkentésnek.