"Bűnözők gyilkolnak", "Jobboldali szektor gyilkol", "Nemzeti Gárda – gyilkosok" – ilyen feliratok jelentek meg egy orosz filmhíradóban a 25. képkockán. Az általában másodpercenként 24 képkockát tartalmazó videók megtoldása egy régóta ismert manipulálási eszköz.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) szakértői a véleményformálás manipulálására alkalmas, ezért tiltott, úgynevezett 25. képkockát találtak több orosz televízió Ukrajnáról szóló híreiben – állította Marina Osztapenko, a szolgálat sajtófőnöke keddi kijevi tájékoztatóján.

Azt mondta, hogy az SZBU szakértői két hónapon át vizsgálták az orosz televíziók, köztük a Rosszija 24 hírcsatorna adásait. "Vitathatatlan bizonyítékokat találtak arra, hogy az orosz médiában olyan veszélyes, pszichológiai befolyásolást gyakorló technikát alkalmaznak, amely negatív gondolatokat ébreszt. Ez a módszer, az úgynevezett 25. képkocka használata, tiltott a nemzetközi, az ukrán, de az oroszországi jogszabályok alapján is" – mondta.

A filmeknél, videóknál általában 24 képkockát használnak másodpercenként, mert ennyi különböző képet már nem tud megkülönböztetni az agy, így mozgóképnek fogja fel őket. A folytonosan futó, átlag 24 kockából álló filmekben az extra vagy 25. képkocka egy olyan becsempészett felvillanó kép, amelyről tudományosan kimutatták, hogy a szem és az agy látszólag nem fogja fel, de mégis hatással van a nézők érzelmeire.

A kijevi sajtótájékoztatón bemutattak az újságíróknak néhány orosz híradást az ukrajnai eseményekről. A felvételek adott helyen való megállításakor olvashatókká váltak olyan feliratok, mint például: "Bűnözők gyilkolnak", a "Jobboldali Szektor gyilkol", a "Nemzeti Gárda – gyilkosok".

Osztapenko szavai szerint manipulációra használnak még az orosz médiában féligazságokat, amelyeket sokszor ismételnek, akárcsak szintén sokszor ismételt negatív, erőszakos képeket.

Diana Ducik, a "Telekritika" nevű médiaelemző honlap szakértője hozzátette, hogy az efféle manipulációs módszerek az orosz tévécsatornák nézőiben erősítik az agressziót és az ellenszenvet Ukrajnával és mindennel szemben, ami ukrán. Ráadásul ezzel elvonják a néző figyelmét az Oroszországban meglévő problémákról, amelyek egyébként is ritkán szerepelnek témaként az orosz televíziókban.

"Gyakorlatilag háborús retorikát folytat az orosz média, ami hatással van a társadalomra, növelve az emberekben az agresszivitást" – fűzte hozzá a szakértő. Megjegyezte, hogy az orosz híradásokban az új ukrán vezetésre vonatkozóan előszeretettel használt "fasiszta" és "náci" jelzőket már a kelet-ukrajnai szeparatista megmozdulások előtt, a kijevi Majdanon tavaly novemberben kezdődött tiltakozó akciók résztvevőivel kapcsolatosan is elkezdték használni.