816 tonna fertőzött húst találtak Amerikában

Vágólapra másolva!
A hús hasmenést okoz. Tizenkét államban kell visszahívni a polcokról.
Vágólapra másolva!

Több mint 816 tonna darált marhahúst semmisítenek meg az Egyesült Államokban, miután a mezőgazdasági minisztérium élelmiszer-biztonsági részlege közölte, hogy a március 31. és április 18. között kibocsátott termék E. coli baktériumot tartalmazhat. A The Daily News bulvárlap honlapján megjelent jelentés szerint a hat év óta legjelentősebb darálthús-visszavonás 12 államot érint. Ez elegendő ahhoz, hogy az intézkedést országosnak minősítsék.

Az agrártárca nem nevezte meg, hogy mely üzletekben vagy éttermekben bukkantak a fertőzött húskészítményre. Sajtóértesülések szerint baktériumot a Wolverine Packing Co. detroiti csomagolóüzemből származó húsban találtak. Michigan, Ohio, Massachusetts és Missouri államból összesen 11 megbetegedést jelentettek.

Az E. coli baktérium hasmenést és hasi görcsöket okozhat. A fertőzés általában körülbelül egy hétig tarthat, de súlyos esetekben a baktérium életveszélyes veseelégtelenséget okozhat. Egészségügyi szakértők szerint a baktérium ellen alapos kézmosással és a darált hús alapos átsütésével lehet védekezni. Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) becslései szerint évente minden hatodik amerikai megbetegszik valamilyen élelmiszer-szennyeződés miatt. Az országban évente háromezren halnak meg az élelmiszerekkel összefüggésbe hozható okok miatt.