Magyarországon mosta tisztára a pénzét a Camorra

Vágólapra másolva!
Együttműködik az olasz igazságszolgáltatással Antonio Iovine, a Camorra nápolyi bűnszervezet egykori pénztárnoka, aki Magyarországon folyatott át 21 millió eurót – írta Roberto Saviano a La Repubblica csütörtöki számában.
Vágólapra másolva!

Roberto Saviano, a Camorrával foglalkozó olasz író hozta nyilvánosságra, hogy Antonio Iovine elkezdett beszélni. A ma ötvenéves Iovine – Saviano megfogalmazása szerint – a nápolyi szervezett bűnözés egykori "pénzügyminisztere" volt, aki a Camorra összes titkát ismeri. 2011-től több mint huszonegy éves börtönbüntetését tölti magánzárkában. Iovine elhatározása, hogy együttműködik a hatóságokkal, és feltárja a Camorra világát, a Casalesi-klán vezette bűnszervezet végét jelenti – írta Saviano. Az író hangsúlyozta, Iovine felfedheti, hol rejlik a Camorra vagyona.

Az 'O Ninno (Gyerekarcú) maffianéven ismert Iovine keze alatt indult el a Camorra üzleti tevékenysége: a kábítószer-kereskedelemből, zsarolásból és uzsorából, valamint csalással szerzett közbeszerzésekből nyert eurómilliókat Iovine az építő- és vendéglátóiparba fektette, valamint import-exportba.

Az első lépés az volt, hogy a Camorra megszerezte a római politikai és gazdasági elit által látogatott Gilda nevű diszkót, majd ezen keresztül behatolt az olasz főváros építőiparába, szórakoztatópiacára és a politikába. A következő állomás a Lazio római labdarúgócsapat megszerzése lett volna. Ehhez Saviano információi szerint a Camorra azt a 21 millió "tisztára mosott" eurót (több mint hatmilliárd forintot) használta volna fel, amelyet Magyarországról juttatott vissza Olaszországba.

Arról az összegről van szó, amelynek útját az olasz hatóságok 2008-ban követték Nápolyból Svájcba, majd innen Magyarországra. A Camorra milliói a Casalesi-klánhoz közel álló Giorgio Chinaglia, a Lazio volt játékosa nevén érkeztek vissza Magyarországról Olaszországba. A 2008-ban pénzmosásért letartóztatott és 2012-ben elhunyt Chinaglia 700 ezer eurót kapott volna a Camorrától a tranzakcióban való részvételért. A Lazio csapatának megvásárlása végül a hatóságok fellépése miatt kútba esett.