Az angolok már túl vannak az EP-szavazáson

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában csütörtök éjjel lezárult a szavazás, pénteken pedig Írországban és Csehországban nyitják meg az urnákat. Végeredmény csak vasárnap este várható, amikor a többi EU-tagállamban lezajlottak az EP-választások. Az előzetes felmérések alapján az EU-ellenes politikai erő lesz a nyerő a briteknél.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában az 1930-as évek közepe óta bevett szokásjog alapján minden népképviseleti választást csütörtökön tartanak, ám a választások napja nem munkaszüneti nap. A választóhelyiségek ezért késő éjszakáig nyitva tartottak. A 46 millió választásra jogosult brit 73 EP-mandátum sorsáról dönthetett, de a részvételi arány az előzetes becslések szerint valószínűleg nem érte el a 40 százalékot.

A brit európai parlamenti választás végeredményét a többi EU-tagállamban lezajlott EP-választások végéig, vagyis vasárnap estig nem hozzák nyilvánosságra. Az előzetes felmérések alapján azonban a legnagyobb brit EU-ellenes politikai erő, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) jó szereplésre számíthat, akár meg is nyerhette a brit EP-választásokat. Az UKIP elsődleges politikai célkitűzése Nagy-Britannia kivonulása az Európai Unióból és az uniós társállamokból érkezők szabad betelepülésének és munkavállalásának megszüntetése

Pénteken adhatják le szavazataikat a választásra jogosultak Írországban. Pénteken Csehországban is kinyitnak a szavazóhelyiségek, ahol két napig tart a választás. Írországban 11, Csehországban pedig 21 képviselői hely sorsa dől el.