Kínában felépítették a Szfinx pontos mását, de Egyiptomnak ez nem tetszett. Az építtetők azt mondják, csak filmforgatáshoz kell, utána lebontják.

Meg vannak számlálva a gízai nagy szfinx másolatának napjai az észak-kínai Hopej tartományban - közölték a május közepén világméretű sajtóvisszhangot kapott alkotás építtetői.

A tartományi székhely külvárosában, egy falu szomszédságában eredeti méretben megépített replika egy kulturális park dísze lett volna és turistacsalogató szerepe mellett filmforgatásokhoz kínált egyedi díszletet. A 20 méter magas és több mint 60 méter hosszú, oroszlántestű, emberfejű lényt ábrázoló másolat megépítését Egyiptomban nem tartották jó ötletnek, ezt ki is fejezték az UNESCO-nak.

A sicsiacsuangi illetékes most arról biztosította a hazai és a nemzetközi közvéleményt, hogy a kínai szfinx csak ideiglenesen magasodik a szóban forgó falu határában, néhány mozi- és televíziós film forgatásához szolgál majd helyszínül, aztán örökre eltüntetik.

Mint fogalmazott, tiszteletben szeretnék tartani a világ kulturális örökségeit, egyben bocsánatot kérnek az esetleges félreértésért. Hozzátette, hogy a kínai szfinx ötlete mögött nem egyszerű pénzszerzési szándék húzódott.

A világ egyik legősibb, mészkőből faragott szobra 1925-ig nyakig homokban pihent a Nílus völgyének szélén. Egyik jellegzetességét, a több száz éve hiányzó, törött orrot a másolaton is ugyanúgy megmintázták. A kínai változat megépítéséhez állítólag vasbetont használtak és két hónap alatt készültek el vele.

Kínában országszerte elterjedtek a különböző világfaluk, amelyekben a világ legkülönbözőbb épített nevezetességei megtalálhatók az Eiffel-toronytól a budapesti Hősök terén át a washingtoni Fehér Házig. A kínai szfinx megalkotását mindazonáltal erős kritikával fogadta a kínai online közösség.