Civilek is meghaltak a donyecki összecsapásokban

Vágólapra másolva!
A szakadárok és az ukrán hadsereg a reptérért harcol, de a vasútállomásnál is lövöldöznek.
Vágólapra másolva!

Tűzharc tört ki ukrán kormányerők és oroszbarát fegyveresek között hétfőn a kelet-ukrajnai Donyeck város vasúti pályaudvara előtt, egy férfi életét vesztette, egy felnőtt és egy gyerek megsérült – közölték egészségügyi források. Korábban a szakadárok sajtószolgálata arról adott hírt, hogy a pályaudvar előtti téren lövések következtében két ember meghalt. Nem pontosította, hogy fegyveres szakadárokról vagy békés lakosokról van-e szó.

A későbbi, egészségügyi forrásból származó tájékoztatás szerint a halálos áldozat és a két sérült – valamennyien civilek – nem lőtt sebeket kaptak, hanem szilánkok okozták a sérüléseiket. A gyerek jól van, már kiengedték a kórházból.

A pályaudvar épületében tűz keletkezett, valószínűleg egy becsapódó lövedék okozta. A pályaudvart lezárták, az ott tartózkodó embereket kimenekítették.

Közben folytatódtak a harcok a repülőtér birtoklásáért, amelyet fegyveres szakadárok hétfőn elfoglaltak. A város fölött katonai repülőgépek, helikopterek köröznek, amelyek bekapcsolódtak a harcokba. A kormányerők ultimátumot intéztek a szakadárokhoz, megadásra szólítva fel őket.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség úgy tudja, hogy a szakadároknak egy ukrán helikoptert is sikerült kilőniük.

Az Index helyszínen lévő tudósítója pedig arról ír, hogy a vasútállomás előtti téren még mindig láthatók a holttestek. „A vasútállomással szemben egy idős nő holtteste feküdt kartonpapírral letakarva. Állítólag egy gránát találta el, ami letépte a fejét. Egy véres férfi állt mellette, akit szintén eltalált egy lövedék. A kezén egy szorítókötés van” – szól a tudósítás.

Az orosz külügyminisztérium közben közleményt adott ki, melyben kérték az ukrán kormányt, hogy szüntesse be hadműveleteket a saját lakossága ellen, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet pedig adjon részletes tájékoztatást a Donyeckben zajló összecsapásokról.