Az Egyesült Államok 2014 végén 9800 katonát hagy hátra Afganisztánban, ezt a létszámot 2015-ben a felére csökkenti és 2016 végéig az összes harcoló egységét kivonja onnan - jelentette be kedden Barack Obama amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében.

"Ideje átlapozni azon a több mint egy évtizeden, amiben külpolitikánk olyan nagy része fókuszált az afganisztáni és iraki háborúkra"

- mondta.

2016 végére az Egyesült Államok, az iraki felálláshoz hasonlóan egy normális nagykövetségre és egy kabuli biztonsági együttműködési hivatalra fogja korlátozni afganisztáni jelenlétét.

A Washington Post beszámolójában azt is idézi, hogy amerikai katonai tanácsadók és kiképzők természetesen maradnak Afganisztánban 2016 után is, ahogyan egy olyan speciális egység is, ami folytatni fogja a terroristaellenes hadműveleteket a csoport ellen, amit Obama sajtótájékoztatójában az al-Kaida maradványainak nevezett.

Egy, a The New York Times napilapnak a neve elhallgatását kérve nyilatkozó amerikai kormányzati tisztségviselő kijelentette, hogy az amerikai katonai jelenlét a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) harci missziójának ez év végi befejeződése után csak akkor maradhat fenn Afganisztánban, ha Kabul megköti Washingtonnal a régóta függőben lévő, kétoldalú biztonsági egyezményt. Erre pedig az afgán elnökválasztás két hét múlva megtartandó második fordulóján megmérkőző mindkét jelölt ígéretet tett.