A bajor jobboldal kiáll a Fidesz mellett

Vágólapra másolva!
A CDU-nál azt mondják, a pártcsaládokban sem lehet megválogatni a rokonokat.
Vágólapra másolva!

A Fidesz és a Forza Italia az Európai Néppárt stabil tagja, és az is marad – jelentette ki kedden Berlinben Hans-Peter Friedrich, a bajor konzervatív CSU politikusa, a CDU/CSU pártszövetség bundestagbeli frakciójának helyettes vezetője. A CSU a német kormány támogatóinak többségét adó CDU/CSU pártszövetség kisebbik, keresztényszocialista tagja, Bajorországban működik.

Ezt mondja a kis testvér

A Fidesz és a Forza Italia kizárására irányuló követelés "lerántja a leplet arról, hogy a német szociáldemokraták sajátos felfogást vallanak az európai demokráciáról és sokszínűségről" – mondta a konzervatívok frakcióvezető-helyettese. A CSU szerint a kizárásra vonatkozó követeléssel előálló Sigmar Gabrielnek, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökének inkább azon kellene eltöprengenie, hogy mit keresnek baloldali szélsőségesek a szocialisták európai pártcsaládjában.

Sigmar Gabriel hétfőn azt mondta, szerinte a konzervatívoknak világossá kell tenniük, hogy az Európai Néppártban nincs helye Európa-ellenes és jobboldali populista pártoknak, mint amilyen a Fidesz és a Forza Italia.

Ezt mondja a nagy testvér

A CDU főtitkára, Peter Tauber az SPD elnökének nyilatkozatára reagálva azt mondta, hogy

Az EP külügyi bizottságának elnöke, a CDU-s Elmar Brok úgy vélte, hogy az SPD elnöke egy ócska kis trükköt vetett be, hogy megpróbálja megváltoztatni a szocialisták számára kedvezőtlen erőviszonyokat az EP-ben. Brok szerint a szocialista pártcsaládnak inkább a saját háza előtt kellene söprögetni, hiszen Bulgáriában a szocialisták egy fasiszta párt támogatásával kormányoznak, és az Európai Bizottságnak fel kellett lépnie a romániai szocialista kormánnyal szemben az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése miatt.