Kivégeztek egy ellenzékit Iránban

Vágólapra másolva!
Az Amnesty International szerint nem tárgyalták tisztességesen annak a férfinak az ügyét Iránban, akit vasárnap kivégeztek. Az ellenzéki férfi bűne a vád szerint az volt, hogy külföldieknek kémkedett.
Vágólapra másolva!

Iránban kivégeztek vasárnap egy férfit a Mudzsahiddín-i-Halk nevű ellenzéki szervezethez való tartozás vádjával - jelentette a helyi média.

Gholamreza Hoszrávit 2007-ben tartóztatták le, és 2010-ben ítélték halálra, mert a vád szerint az ország katonai létesítményeiről készített fényképeket adott át a külföldön működő szervezetnek, amely szinte az iszlám forradalom óta harcol a teheráni hatalom megdöntéséért. Emellett azzal is vádolták, hogy pénzügyileg támogatta az iráni ellenzéki szervezetet, valamint hogy segített neki tagokat toborozni. A vádlottat a Teherán északi részén található Evin börtönben tartották fogva, magánzárkában.

Hoszrávi ügyvédje a 2010-ben meghozott halálos ítélet után fellebbezett, de a legfelsőbb bíróság nemrég elutasította a kérelmet - jelentette az IRNA hírügynökség, de azt nem közölte, hogy az ítéletet milyen módszerrel hajtották végre. Iránban általában felakasztják a halálra ítélteket.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szombaton azzal a kéréssel fordult az iráni hatóságokhoz, hogy ne hajtsák végre a halálos ítéletet. "Irán ismét egy olyan embert akar kivégezni, akinek az ügyét nem tárgyalták meg igazságosan, és figyelmen kívül hagyták mind az iráni, mind a nemzetközi törvényeket" - közölte Hasziba Hadzs Szaharuvi, az AI közel-keleti és észak-afrikai igazgatóhelyettese.

Hoszrávit 1981-től 1986-ig már korábban is fogva tartották. A Mudzsahiddín-i-Halk székhelye Szaddám Huszein diktatúrája idején Irakban volt. Szaddám vezetésével Irak 1980-tól 1988-ig háborút vívott Irán ellen.