Ukrán himnusszal harsogták túl az oroszt a diákok

2014.06.03. 19:41

Jalta az Oroszország által megszállt Krím félszigeten fekszik. A város egyik gimnáziumának végzős diákjai nem voltak hajlandók a bömböltetett orosz himnuszt énekelni az ünnepségen, inkább túlharsogták az ukránnal. Az eset után tanárokat rúgtak ki.

Ukrán himnuszt énekeltek végzős diákok az Oroszország által megszállt és Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten egy jaltai gimnáziumban a tanévzáró ünnepségen, túlharsogva a felvételről játszott orosz himnuszt. Az egyik diák beszámolója szerint az ügy miatt több pedagógust elbocsátanak.

Az orosz hatóságok megtiltották, hogy a Krímben a tanévzáró ünnepségeken ukrán nemzeti jelképeket használjanak. A szóban forgó jaltai gimnáziumban azonban tucatnyi diák fittyet hányva a tiltásnak az ukrán nemzeti zászló színeiből álló, kék-sárga kendővel a nyakában jelent meg az ünnepségen. A tanulók, amint felcsendült az orosz himnusz, szívükre tett kézzel az ukrán nemzeti himnuszt kezdték énekelni, túlharsogva a hangszórókat.

Az akcióban részt vevő egyik diák a Facebook közösségi portálon arról írt, hogy el akarják bocsátani az iskola tanárait, az osztálytársait pedig berendelgetik a gimnáziumba, és magyarázólevél írására kötelezik őket. Hozzátette, hogy ő az eset után elhagyta a félszigetet és "Ukrajna területére" utazott.

"Senki nem tudott arról, hogy énekelni fogunk. Mi azonban tudatosan énekeltünk. Ukrán hazafiak vagyunk, mindig is azok voltunk. Ezt nem titkolom" – írta a Jevropejszka Ukrajina (Európai Ukrajna) nevű Facebook-oldalon a jaltai diák. Hozzátette, hogy a tanárai többsége is Ukrajna oldalán áll.

Egyes források úgy tudják, hogy a tanári kar, miután a diákok énekelni kezdtek, az "oldalukra állva" leállították az orosz himnuszt, és az ukránt tették fel helyette. A diák üzenetét több ukrán és orosz internetes média, valamint az Inter ukrán televízió is bemutatta.