A NATO európai erőinek főparancsnoka azt mondta Oroszország csökkentette az ukrán határ közelében állomásozó csapatok létszámát, de az erők egy része úgy tűnik, hogy maradni fog. A tábornok szerint Moszkva legalább hét zászlóaljat akar az ukrán határ közvetlen közelében tartani.

"Amit Kelet-Ukrajnában látunk, azok nagyon jól vezetett, jól pénzelt, jól szervezett összecsapások az ukrán erőkkel (...) Elég egyértelmű, hogy az orosz befolyás része ennek", mondta Philip Breedlove amerikai tábornok. A NATO európai erőinek főparancsnoka szerint az orosz fenyegetés kezelésére az észak-atlanti szövetségnek hosszú távon csapatokat kell állomásoztatnia a térségben.

"Oroszország továbbra is destabilizálja Ukrajnát. Az orosz irreguláris csapatok, az Oroszország által támogatott erők és az orosz finanszírozási tevékenység nagyon aktív Kelet-Ukrajnában. Ennek véget kell vetni" - mondta Breedlove.

A tábornok - aki egyben az Egyesült Államok európai erőinek főparancsnoka is - azt mondta: bár a korábbi 40 ezerről jelentősen csökkent az orosz csapatok létszáma az ukrán határ közelében, "az erők egy része úgy tűnik, hogy maradni fog". A tábornok szerint Moszkva legalább hét zászlóaljat akar az ukrán határ közvetlen közelében tartani.

A NATO-nak Breedlove szerint "sokkal hatásosabb erőkre van szüksége ahhoz, hogy kezelje ezt az új fenyegetést", és nagyobb létszámú csapatokat kell állomásoztatnia a térségben "ameddig csak szükséges". A tábornok ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ez csak az ő javaslata, amelyről még nem született döntés.

A NATO minden lépése összhangban áll és fog állni az Oroszországgal 1997-ben kötött megállapodással, mondta Breedlove, ugyanakkor - vélhetően a Krímre utalva - azt is kijelentette: Moszkva megsértette ezt a szerződést, "amikor átlépték egy szuverén ország határát és tűz alatt annektálták egy szuverén ország egy részét".