Vágólapra másolva!
Azt hitték, tiltott elefántcsontot tartalmaznak. A zenészek kölcsönvonókkal játszották le a koncertjeiket.
Vágólapra másolva!

A New York-i vámosok elkoboztak a Budapest Fesztiválzenekartól hét vonót szombaton, írja a New York Times. A lapnak a zenekar illetékesei azt mondták, a hatóságok tévesen azt gondolták, hogy elefántcsontot tartalmaznak a vonók.

A zenekar kölcsönzött vonókkal játszotta le a koncertjeit a Lincoln Centerben vasárnap és hétfőn. Az elkobzás alig egy hónappal azután történt, hogy az amerikai kormány bejelentette: enyhít az elefántcsontra vonatkozó szabályokon, hogy a zenészeknek megkönnyítse az utazást.

Stefan Englert, a zenekar igazgatója a lapnak azt mondta, az amerikai szabályok miatt az utazás előtt megszereztek minden dokumentációt minden vonóhoz, fényképekkel, és a készítőktől kapott nyilatkozatokkal, hogy a tárgyak nem tartalmaznak tiltott csontot. Englert azt mondta, még a szakértőknek is nehéz megállapítaniuk, hogy melyik vonónak van csonthegye. Hozzátette: volt zenész a zenekarban, aki két ugyanolyan vonóval érkezett. Ugyanaz a készítő csinálta ugyanolyan anyagokból, ugyanabban az évben. Az egyiket elkobozták, a másikat nem. "Úgyhogy ez egy kicsit meglepő volt".

Englert arról is beszélt a New York Timesnak, hogy minden vonónak más a karaktere, így a zenészek kényelmetlen helyzetbe kerültek az ismeretlen vonókkal. A tárgyakat kedden, útban hazafelé kapták vissza a zenészek, összesen 525 dollárnyi díj és büntetés fejében.