Hadiállapotot akarnak bevezetni Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Elfoglaltak egy ukrán belügyi laktanyát a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok Luhanszkban szerda virradóra. A katonákat hazaküldték. Kijev hadiállapot bevezetését fontolgatja.
Vágólapra másolva!

A kelet-ukrajnai harcok miatt az ukrán légügyi hatóságok június végéig bezárták a donyecki nemzetközi repülőteret, amelyet az utóbbi napokban többször megostromoltak Moszkva-barát szakadár fegyveresek.

A légügyi hatóság szerint a fegyveres konfliktus miatt nem lehet szavatolni a járatok biztonságát. A légikikötőt csak akkor nyitják meg újra, ha rendeződött a helyzet, és szükség esetén eltolják a június 30-i határidőt.

Eközben elfoglalták szerdára virradóra a belügyi csapatok egyik laktanyáját a kelet-ukrajnai Luhanszkban a Moszkva-barát szakadár fegyveresek. Előbb felsorakoztatták, majd hazaküldték az ott szolgálatot teljesítő katonákat - jelentették ukrán és orosz hírportálok.

A szakadárok kedd este kezdték ostromolni a belügyi ezredet, az UNIAN hírügynökség szerint a környékbeli házakból nyitottak tüzet a katonákra. Gépfegyverekkel, akna- és gránátvetőkkel, illetve golyószórókkal lőtték a laktanyát. Az órákon át tartó ádáz harcok után, szerda hajnalban végül a katonák megadták magukat. A támadók lefoglalták fegyvereiket és lőszereikett. Mindkét oldalról vannak sebesültek. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség úgy tudja, hogy legalább egy ember meghalt.

Olekszandr Turcsinov ügyvezető ukrán államfő közben arra utasította a nemzetbiztonsági tanácsot, hogy haladéktalanul vizsgálja meg a hadiállapot bevezetésének lehetőségét Donyeck és Luhanszk megyében - közölte szerda reggel az ukrán média.

Az erről szóló elnöki rendeletet közzétették az elnöki hivatal honlapján is. A dokumentum szerint a fegyveres konfliktus befejezése és emberéletek megkímélése érdekében Andrij Parubijnak, a nemzetbiztonsági tanács titkárának a védelmi és a belügyi tárcával, továbbá a biztonsági szolgálattal és a határőrséggel együtt haladéktalanul meg kell vizsgálnia, hogy szükség van-e hadiállapot bevezetésére ezekben a megyékben.