Aszad amnesztiát hirdetett

2014.06.09. 15:12

Általános amnesztiát hirdetett Bassár el-Aszad szíriai elnök hétfőn, nem sokkal "újraválasztása" után. Nadzsem el-Ahmad igazságügyi miniszter közölte, hogy a közkegyelem a hétfőig elkövetett bűnökre vonatkozik. Az amnesztiarendelet a miniszter szavai szerint "a társadalmi megbocsátás" és a "nemzeti összetartozás" jegyében született, de a döntésben az is szerepet játszott, hogy a kormányerők "számos katonai győzelmet arattak" a közelmúltban.

Aszad korábban két alkalommal is hirdetett már amnesztiát a 2011 márciusa óta tartó polgárháború alatt, de egyik sem vezetett tömeges fegyverletételhez.

A Hszinhua hírügynökség értesülései szerint a hétfői rendelet értelmében kegyelmet kapnak azok a külföldi állampolgárok, akik "terrorcsoportokhoz való csatlakozás" céljával érkeztek Szíriába, ha egy hónapon belül feladják magukat. Részesülnek az amnesztiában azok az emberrablók is, akik a következő harminc napban elengedik foglyaikat. A halálbüntetéseket életfogytiglani börtönbüntetésre és kényszermunkára, az életfogytiglani büntetéseket 20 éves szabadságvesztésre enyhítik.

A bejelentés vélhetően kapcsolatban áll azzal is, hogy Aszad - a hivatalos eredmények szerint - a szavazatok 88,7 százalékát kapta a múlt héten megrendezett szíriai elnökválasztáson. Nyugati országok "bohózatnak" és "a demokrácia paródiájának" nevezték a voksolást, a szíriai ellenzék pedig korábban a szavazás bojkottjára szólította fel híveit, részben azért, mert egy törvény gyakorlatilag ellehetetlenítette az összes ellenzéki jelölt indulását, részben pedig a három éve tartó és több mint 162 ezer ember halálát okozó polgárháború miatt.

A hétfői nap folyamán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű civil szervezet szerint 45 felkelő vesztette életét az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozó an-Nuszra Front és az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges fegyveres csoportok közti összecsapásokban. A két iszlamista milícia korábban szövetséges volt az Aszad elleni harcban, de az év elején egymás ellen fordultak.