Könnygázzal oszlatták szét a Sao Pauló-i metró dolgozóit

Vágólapra másolva!
A dolgozók béremelést követelnek, azután vonultak az utcára, hogy a brazil bíróság jogszerűtlennek minősítette a sztrájkot. 
Vágólapra másolva!

A rohamrendőrség könnygázt vetett be a Sao Pauló-i metró sztrájkoló dolgozóinak feloszlatására hétfőn, három nappal az előtt, hogy a brazíliai nagyvárosban megrendezik a labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzését. A rendfenntartó erők mintegy száz demonstrálóval kerültek szembe, akik helyi idő szerint reggel 6 óra körül lezártak egy utcát a város pénzügyi központjában, kukákat gyújtottak fel és akadályozták a forgalmat. Az oszlatás alatt egy rendőrségi helikopter körözött a helyszín felett.

Sao Paulóban a metró és a felszíni helyi érdekű vasút alkalmazottai csütörtökön határozatlan ideig tartó sztrájkot hirdettek meg. A szakszervezet azt követően döntött a munkabeszüntetésről, hogy küldöttségének nem sikerült megállapodásra jutnia a vállalat vezetésével a dolgozók által követelt legalább 12,2 százalékos béremelésről.

A tüntetők azután vonultak utcára, hogy a Sao Pauló-i munkaügyi bíróság vasárnap jogszerűtlennek minősítette a sztrájkot és annak beszüntetésére szólította fel a szakszervezetet. A törvényszék bejelentette, hogy a munkabeszüntetés első négy napjáért 175 ezer dolláros (39 millió forintos), minden további napjáért pedig újabb 220 ezer dolláros (49,1 millió forintos) pénzbüntetéssel sújtja a szervezetet.

Néhány órával a kora reggeli összecsapások után a metróvállalat bejelentette, hogy elbocsátja hatvan sztrájkoló dolgozóját. Sokan attól tartanak, hogy ez a lépés tovább élezheti a felek közötti feszültséget. "Ők így tárgyalnak: könnygázzal és elnyomással" - jelentette ki Alexandre Roland szakszervezeti vezető, hozzátéve, hogy folytatni fogják a sztrájkot.

A sztrájk miatt a napokban hatalmas dugók alakultak ki a húszmilliós agglomerációban, ahol naponta mintegy három és fél millióan használják a metrót. Az utóbbi hetekben a tanárok és a buszvezetők is sztrájkoltak Sao Paulóban, ezek jelentősége azonban kisebb volt, a metró ugyanis a legfontosabb közlekedési eszköz az Itaquerao futballstadion megközelítéséhez is, ahol a vébé nyitómeccse és öt másik mérkőzés lesz.