Harckocsik hatoltak be Ukrajnába Oroszország felől

Vágólapra másolva!
Harckocsik és fegyverek érkeznek folyamatosan az orosz oldalról Ukrajnába a szakadárok ellenőrizte átkelőkön át. Két menetoszloppal harcba is bonyolódtak az ukrán katonák. 
Vágólapra másolva!

Három harckocsi átlépte az ukrán határt Oroszország felől – jelentette csütörtök délután honlapján a BBC az ukrán belügyminisztérium közlésére hivatkozva. Harcokról is érkezett jelentés.

A tankok a szakadárok egyik ellenőrzőpontjánál hatoltak be Luhanszk megyébe Gyakove térségében, több páncélozott csapatszállító járművel együtt csütörtök reggel. Az ukrán hadsereg egységei harcba bocsátkoztak velük, ennek kimenetele még nem ismert. Két tank Horlivka irányába ment tovább, a városban felvétel is készült róluk. Gyakove Luhanszk megyében található, a régió központjától 60 kilométerre délre.

Három napja jönnek

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter kijevi sajtóértekezletén ukrán hírszerzési jelentésekre és megfigyelésekre hivatkozva közölte, hogy az elmúlt három napban az orosz–ukrán határon páncélozott szállító harcjárművek és egyéb gépjárművek, köztük páncélozott járművek haladtak át, tüzérségi fegyverekkel.

"A hírszerzési értesülések és saját megfigyelési adataink szerint három napja járműoszlopok áthaladása zajlik egyebek között Gyakove térségében a terroristák által elfoglalt határátkelőkön, annak ellenére, hogy az Oroszországi Föderáció kinyilvánította, hogy üdvözli a békefolyamatot, és utasítást adott a határellenőrzés megerősítésére" – mondta.

Avakov megerősítette azokat a korábbi médiaértesüléseket, amelyek szerint csütörtökön három harckocsi is behatolt ukrajnai területre. A határ átlépése után a páncélosok a Donyeck megyei Sznyizsnébe mentek (ez 20 kilométerre nyugatra van Gyakovétól). "Miután kettő közülük (a Donyeck városától északra fekvő) Horlivka felé indult, fegyveres erőink megtámadták őket.” Avakov szerint a térségben még folynak a harcok, a behatoló katonai oszlop egy részét megsemmisítették.

Dmitro Timcsuk, a kijevi Katonai és Politikai Tanulmányok Központjának vezetője Facebook-oldalán azt írta: az "Információs Ellenállás" nevű csoport adatai szerint megfelel a valóságnak, hogy Sznyizsnében a "terrorista csoportoknak" két tankjuk is van. A szakértő egy videofelvételt is mellékelt, amelyen egy T-72-es páncélos mozgása látható a település egyik utcáján. A bejegyzés szerint Ukrajnában ezt a típust már kivonták a forgalomból, viszont az orosz hadseregben továbbra is használják.

Timcsuk szerint arra vonatkozóan is vannak adatok, hogy a sznyizsnei szakadárok birtokában lévő páncélozott szállító járműveket orosz katonák zsákmányolták idén márciusban a Krím félszigeti ukrán határőr-alakulatoktól.

A harckocsik ügye Petro Porosenko ukrán államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti csütörtök délutáni telefonbeszélgetésen is szóba került. Porosenko tiltakozott az ellen, hogy Moszkva harckocsikat engedett át ukrán területre. Porosenko szóvivője a honlapján azt írta, hogy az ukrán elnök "elfogadhatatlannak" minősítette a helyzetet. Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője csak annyit mondott a telefonbeszélgetésről, hogy Ukrajna elnöke ismertette a délkelet-ukrajnai problémák megoldását célzó tervét Putyinnal. Peszkov részletekkel nem szolgált.