Bagdadot szorongatják az iraki lázadók

Vágólapra másolva!
A szunnita felkelők villámgyorsan haladnak a főváros felé, az iraki kormányfő ellentámadást ígér.
Vágólapra másolva!

Az Iraki és Levantei Iszlám állam (ILIÁ) szélsőséges szunnita szervezet elleni egységre szólított fel televíziós beszédében Núri al-Máliki iraki kormányfő szombaton. "Mindannyian egyazon vallás gyermekei vagyunk", nincs helye a síiták és a szunniták közötti megosztottságnak - hangoztatta, és ígéretet tett arra, hogy visszavágnak az ILIÁ-nak.

A szunnita fegyveres szervezet az utóbbi napokban egy villámhadjáratban elfoglalt több fontos várost, köztük Moszult, az ország második legnagyobb települését, és bejelentették, hogy Bagdad ellen vonulnak. Az ILIÁ pénteken már kevesebb, mint száz kilométerre volt a fővárostól, amely felé három irányból, nyugat, észak és kelet felől közelít.

A hadsereget meglepte a szélsőséges szervezet gyors előretörése, sok katona elmenekült a dzsihádisták elől. A miniszterelnök azonban felszólította az irakiakat, hogy egységesen szálljanak szembe a terroristákkal. Az egész világ bízik az ILIÁ elleni harcunkban – mondta. Núri al-Máliki közölte, hogy teljhatalommal ruházta fel az iszlamisták elleni harcban a hadsereg parancsnokát, aki bejelentette, hogy Szamarrából és környékéről indítják az ellentámadást.

Szombaton fiatal iraki férfiak százai özönlötték el az önkénteseket toborzó bagdadi irodákat az ország síita egyházi vezetőjének felhívására, hogy csatlakozzanak a szunnita szélsőségesek elleni harchoz. Az önkénteseket a főváros keleti részébe vitték rövid kiképzésre. Máliki szerint hamarosan csatlakoznak a rendőrség által megerősített hadsereghez.

Nincsenek iráni katonák Irakban

Irán nem avatkozik be, de a nemzetközi jog keretein belül kész segítséget nyújtani az iraki kormánynak a szunnita szélsőségesek elleni harcban - mondta szombaton Haszan Róháni iráni elnök, hozzátéve ugyanakkor, hogy Irak eddig nem kért támogatást. Elmondta, hogy Iránnak nincsenek csapatai Irakban és „a jövőben sem lesznek”.

Előzőleg a The Wall Street Journal című amerikai lap iráni forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Irán három zászlóaljat a szomszédos Irakba küldött az ILIÁ ellen. A televízióban élőben sugárzott sajtótájékoztatóján Róháni elképzelhetőnek nevezte, hogy hazája együttműködjön az Egyesült Államokkal a biztonság helyreállításában Irakban, ha azt tapasztalja, hogy Washington szembeszáll a "terrorista csoportokkal Irakban és máshol" a régióban.

Amerika nem küld csapatokat

Azonnali amerikai légitámadást sürgetett John McCain republikánus szenátor Irakban a lázadók előretörésének megállítására. McCain a CNN hírtelevíziónak adott, pénteken sugárzott interjújában úgy vélekedett, hogy Obama rossz tanácsokat kapott embereitől. Azt javasolta az elnöknek, hogy menessze biztonságpolitikai tanácsadóit, élükön Martin Dempsey tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével

Arra a kérdésre, hogy a légi csapások mellett mit javasolna az elnöknek, az arizonai szenátor azt válaszolta: "Felültetném Petraeus tábornokot a következő iraki gépre". Az iraki háborúban Petraeus vezette az amerikai csapatokat Bagdadba, és később jelentősen kivette a részét az ország újjáépítéséből. McCain szerint kevesen ismerik annyira Irakot, mint a tábornok.

Hillary Clinton volt külügyminiszter ugyancsak pénteken úgy fogalmazott, hogy a romló iraki helyzet globális következményekkel járhat. Hard Choices című új könyvét népszerűsítő kampányának egyik állomásán a demokrata politikus ugyanakkor azt mondta, feltételeket kell támasztani az iraki vezetésnek, mielőtt egyáltalán felmerül a katonai segítségnyújtás lehetősége a szélsőséges iszlamisták feltartóztatására.

Barack Obama korábban azt mondta: Iraknak a korábbinál nagyobb segítségre van szüksége az iszlamista lázadók legyőzéséhez. Az Egyesült Államok mérlegeli a lehetséges katonai lépéseket, ám ezeket megelőzően az irakiaknak ki kell dolgozniuk a megoldás tervét, mert problémáikat kívülről nem lehet megoldani - jelentette ki. Kizárta viszont annak lehetőségét, hogy csapatokat vezényeljen a közel-keleti országba, és hagyja magát belerántani a konfliktusba.