Harcba szálltak a rendőrökkel az albán marihuánatermesztők

Vágólapra másolva!
Páncélököllel aknavetővel lőtték a rendőröket. Szabályos ostromállapot alakult ki egy faluban.
Vágólapra másolva!

Fegyverropogás zavarta fel hétfőn és kedden az Albánia déli részén fekvő Lazaratot. A falut kedd délre 800 rendőr vette ostromgyűrűbe, hogy leszámoljon a környék fegyveres marihuánatermesztőivel, akik éjszaka megsebesítettek egy rendőrségi kommandóst.

A helyi tévék élőben adják az ostromot, miközben a belügyminisztérium arra kérte az ötezer helyi lakost, hogy maradjanak otthonukban, a többieket pedig, hogy kerüljék el a környéket. Kedden a rendőrök harcálláspontokat alakítottak ki a falu körül. Azt mondták, hogy a lövések leginkább két házból jönnek, ahol feltehetően nagy mennyiségű fegyvert halmoztak fel az ott lakók. Attól tartanak, ha belépnek a faluba, sok áldozata lesz a harcnak, ráadásul a rendőrök szerint hasonlóan jól fel vannak szerelve, mint ők.

Az albán fővárostól Tiranától 230 kilométerre délre fekvő településen hétfőn kezdett rajtaütést az albán rendőrség, amelynek során 30 marihuánatermesztő támadt rájuk páncélöklökkel, aknavetőkkel, gépfegyverekkel. A rendőrök ugyan megfutamították a kábítószer-termesztőket, és elpusztítottak 11 ezer tő indiai vadkendert, illetve lefoglaltak számos hordót és zsákot, amelyek tömve voltak marihuánával, de a falut nem tudták megszállni.

Albánia jelentős marihuánatermesztő Európában, de egyben komoly drogelosztó központ is, ahol az Ázsiából és Latin-Amerikából érkező kábítószert továbbítják Európa felé. A rendkívül jól szervezett lazarati bandák a becslések szerint évente 900 tonna kannabiszt állítanak elő, amelynek értéke 4,5 milliárd euróra rúghat – ez Albánia éves GDP-jének csaknem a fele. Az albán hatóságok az utóbbi hetekben országos kábítószer-ellenes akcióba kezdtek, hogy elpusztítsák a marihuánaültetvényeket - írja a Guardian brit lap.