Mészárlással vádolja az ENSZ főbiztosa az iraki lázadókat

Vágólapra másolva!
Navi Pillay szerint több száz fegyvertelen katonát és civilt gyilkoltak meg.
Vágólapra másolva!

Bizonyítékok vannak arra, hogy az iraki iszlamista lázadók, akik lemészároltak több száz foglyul ejtett katonát, "csaknem bizonyosan" háborús bűncselekményeket követtek el – jelentette ki hétfőn este az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Navi Pillay szerint "több forrásból származó és megerősített jelentések alapján több száz fegyvertelen katonát, rendőrt, újoncot, civilt – köztük vallási vezetőket, valamint a kormányhoz kötődő embereket – végeztek ki hidegvérrel" az utóbbi napokban az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű lázadószervezethez tartozó csoportok.

A meggyilkoltak pontos számát egyelőre nem lehet megtudni, de "nyilvánvalóan szisztematikusan és hidegvérrel végrehajtott kivégzésekről van szó, amelyeknek a legtöbbjét több helyszínen, Tikrít környékén hajtották végre" – tette hozzá. Az ENSZ információi szerint a szélsőségesek 13 imámot végeztek ki Moszulban, mert nem voltak hajlandók hűségesküt tenni az ILIÁ-nak - mondta Pillay. Arra a kérdésre, hogy az ENSZ a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé akarja-e vinni az iraki helyzetet, azt válaszolta, hogy a bizonyítékok alapján először meg kell állapítani a tényállást.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár fél nappal korábban "mélységesen nyugtalanítónak" nevezte azokat a jelentéseket, amelyek szerint az iraki városokat lerohanó szélsőséges szunnita lázadók az elfogott iraki katonák tucatjait mészárolták le, és kijelentette, hogy ezeknek a tetteknek a felelőseit bíróság elé kell állítani. A főtitkár figyelmeztetett, hogy az iraki vallási ellentétek miatt fennáll a veszélye annak, hogy a konfliktus kiterjed az egész térségre.