Megtörtént az uralkodóváltás Spanyolországban. I János Károly átadta a hatalmat fiának, VI. Fülöpnek. Az új uralkodó a spanyol egység és az átláthatóság mellett érvelt bemutatkozó parlamenti beszédében.

Felesküdött az alkotmányra Spanyolország új uralkodója, VI. Fülöp csütörtökön a madridi parlamentben. A 46 éves király megfogadta, hogy eleget tesz alkotmányos kötelezettségeinek. "Esküszöm, hogy megbízatásomat hűséggel látom el, betartom és betartatom az alkotmányt és a törvényeket, tiszteletben tartom az állampolgárok és az autonóm régiók jogait" – mondta.

Előtte a királyi rezidencián, a Zarzuela-palotában átvette apjától a fegyveres erők főparancsnoki derékszalagját. Ezzel kezdődött meg a többlépcsős beiktatási ceremóniasorozat. Az ünnepségek alatt madridiak több ezer fős csoportjai éltették az új királyt és családját. Fülöp már a nap első percétől királynak számít, miután 76 éves apja szerdán aláírta a lemondását lehetővé tevő törvényt.

VI. Fülöp a parlamentben Spanyolország egységéről beszélt, és arról, hogy az átláthatóság híve a monarchia ügyeit illetően. A királyi család hírnevét az elmúlt években egyebek között korrupciós vádak tépázták meg.

Forrás: Europress/Getty Images/Christopher Furlong

"Olyan Spanyolországot szeretnénk, amelynek minden polgára visszanyeri bizalmát az állami intézményekben" – mondta. Morális kötelességének nevezte, hogy segíteni próbálja azokat, akik a nemzetközi gazdasági válság miatt "méltóságukban sérelmeket szenvedtek", és együttérzését fejezte ki a terrorizmus áldozataival és hozzátartozóikkal.

Fülöp 41 éves felesége, Letícia az első királyné az országban, aki nem nemesi vérből származik. Idősebbik lányuk, a nyolcéves Eleonóra Európa legfiatalabb trónörököse lett, húga, Zsófia hétéves.

Fülöp apja, I. János Károly – aki Francisco Franco diktátor halála után került a spanyol trónra, és a spanyol demokrácia jelképének számított – közel 40 év uralkodás után, a hónap elején jelentette be lemondását. A volt uralkodó már nem vett részt a törvényhozásban tartott rendezvényeken, amelyeket követően VI. Fülöp a családjával együtt a királyi palotába indult.

Forrás: AFP/Gerard Julien

A beiktatást katonai díszszemle kísérte, egyházi formalitások viszont ezúttal nem voltak. Külföldi vendégeket sem hívtak, hogy ezzel is jelezzék, a gazdasági válság szorításában Spanyolország igyekszik a lehető legkevesebbet költeni a külsőségekre. Az ünnepségeket szigorú biztonsági intézkedések mellett rendezték Madridban. Hétezer rendőr vigyázott a rendre, felderítő helikopterek is segítették őket. Helyszíni beszámolók szerint a rendezvényeken még a monarchikus rendszert nem pártoló spanyolok közül is sokan jelen voltak, hogy átéljék a történelmi pillanatokat.

Az ünnepi hangulatba azonban keserűséget vegyített, hogy a címvédő spanyol válogatott előző nap vereséget szenvedett Chilétől a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, és már nem juthat tovább.

A spanyol sajtó csütörtökön azt írta, hogy az új királytól sok alattvalója új korszak kezdetét is reméli. Sokan tőle várják például, hogy segít megoldást találni a jelentős munkanélküliségre, továbbá az egyes regionális önállósodási törekvések jelentette gondokra.