Őrizetbe vettek egy 89 éves amerikai férfit az USA-ban. Németország azzal gyanúsítja, hogy Auschwitzban volt őr, és a kiadatását kéri. Az 1952 óta az USA-ban élő Johann Breyer tagad.

Több mint hatvan éven át háborítatlanul élt az USA-ban Johann Breyer gépész, de most háborús bűnök gyanúja miatt őrizetbe vették. A 89 éves férfit azt követően idézték be az amerikai Philadelphia egyik bíróságára, hogy Németország a kiadatását kérte.

Ott azzal gyanúsítják, hogy a Waffen SS tagjaként és az auschwitzi, illetve a buchenwaldi haláltábor őreként része volt 216 ezer német, magyar és cseh zsidó elgázosításában. Amerikai lapok szerint összesen 158 rendbeli bűncselekménnyel gyanúsítják.

Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Scott Barbour

Az amerikai anyától Csehszlovákiában született férfi elismeri, hogy 17 évesen az SS tagja volt, de azt tagadja, hogy önként állt be, és hogy őrként dolgozott volna Auschwitzban. Azt mondja, csak egy tüzérségi egység tagja volt, és Auschwitzhoz annyi köze volt, hogy egysége – amelyből hamar dezertált – a tábor közelében állomásozott.

Breyer 1952-ben vándorolt ki az USA-ba, ahol megházasodott, gyerekei és unokái is születtek. Kedden vették őrizetbe. Ügyvédje szerint Breyer rossz egészségügyi állapotban van, demenciában (időskori elbutulás) szenved, több szívinfarktusa is volt, és megviselte az előzetes letartóztatás is. Kiadatásáról augusztusban döntenek majd.