Sztrájkra készülnek a szerbiai ügyvédek

2014.06.24. 16:02

Az adóemelés miatt háromnapos sztrájkot kezdenek szerdán a szerbiai ügyvédek.

Az ügyvédi kamara szerint a pénzügyminisztérium több mint 100 százalékkal megnövelte azoknak az ügyvédeknek az adóját, akik átalánydíjat fizetnek tevékenységük után. Ezt elfogadhatatlannak tartják, és országos tiltakozásba kezdenek. A belgrádi ügyvédek már a múlt héten megkezdték a sztrájkot, ők öt napig nem dolgoztak.

A teljes munkabeszüntetés idején nem tartják meg a bírósági tárgyalásokat, elmaradnak a vizsgálatok, illetve a rendőrségi és ügyészségi kihallgatások azokban az esetekben, amelyekben a törvény szerint kötelező az ügyvéd jelenléte. Az ügyvédek még a sürgős ügyeknél sem vállalják a felek képviseletét. Kivételt csak azok az ügyek képeznek, amelyek fellebbezési, jogorvoslati határideje a sztrájk ideje alatt jár le.

A szerb ügyvédi kamara szerint azért is tiltakoznak, mert a közelmúltban számos olyan jogszabály született, amely beszűkíti tevékenységi területüket, és bizonyos feladatokat a jegyzőkre, illetve különböző közvetítőkre ruház át.

A pénzügyminisztérium szerint azonban megalapozatlan az ügyvédek tiltakozása, ugyanis csupán 46 százalékos emelésről van szó. A tárca szerint az adóalapot az ügyvédek becsült bruttó jövedelme képezi, az emelésre pedig azért került sor, mert a korábbi évek adókedvezményei megszűntek.