Őket nem kímélték a lengyel topvezetők

2014.06.26. 10:20

A lengyel Wprost hetilap múlt hét óta azzal kavar politikai vihart, hogy csúcsvezetők kompromittáló kijelentéseinek titkos hangfelvételeit teszi közzé. A lehallgatások legalább két varsói étteremben történtek, és sok alkalommal. Több mint tucatnyi politikus, cégvezető és más tisztségviselő mondatait vették fel. A háttérben a legfrissebb gyanú szerint Lengyelország 67. leggazdagabb embere állhat. Donald Tusk kormánya a kiszivárogtatások miatt a legnagyobb válságát élt át 2007-es hatalomra kerülése óta, bár lehet, hogy a nehezén mát túl vannak. Íme az eddig kiszivárgott erős mondatok. Vigyázat, trágár kifejezések következnek.

Beszólás 1.

 • Kinek? David Cameron brit kormányfőnek.
 • Ki mondta? Radek Sikorski lengyel külügyminiszter Jacek Rostowski pénzügyminiszternek.
 • Mit mondott? „Vagy egy nagyon átgondolatlan lépés, vagy - és ez nem az első alkalom lenne - az európai ügyekben tanúsított egyfajta alkalmatlanság. Emlékszel, elbaszta a pénzügyi paktumot. Egyszerűen elbaszta. Nem érdekelte, nem fogta fel, elhiszi a hülye propagandát, hülye módon próbálja a maga malmára hajtani a vizet.”
 • Mire utalt? A külföldi munkavállalókat kedvezőtlenül érintő brit intézkedésekre, illetve a szöveg második felében 2011-re, amikor az EU-ban meg akarták változtatni a Lisszaboni Szerződést annak érdekében, hogy szigoríthassák az euróövezeti országok költségvetési politikáját, így javítva az övezet költségvetését. Nagy-Britannia akkor – Magyarországgal és néhány másik állammal együtt – nem csatlakozott ehhez a javaslathoz. 
 • Mit okozhat? Nem valószínű, hogy az ügy hosszú távon problémát okoz a lengyel és a brit diplomáciai kapcsolatokban – írta ai Ope Europe blog. Az üggyel foglakozó elemzők azt is jelezték, hogy mivel nem tudni, pontosan mikor készültek a felvételek, az is elképzelhető, hogy korábbiak, például az ukrán válság eszkalálódása előtt készültek, ami a lengyel-brit kapcsolatok megerősödését hozta.

Beszólás 2.

 • Kinek? Leginkább maguknak, de az USA sem feltétlenül örülhet
 • Ki mondta? Radek Sikorsky külügyminiszter Jacek Rostowski pénzügyminiszternek
 • Mit mondott? „Tudod, az amerikai-lengyel kapcsolat semmit sem ér. Sőt ártalmas, mert hamis biztonságérzetet ad Lengyelországnak. Konfliktusba kerülünk a németekkel, az oroszokkal és azt hisszük, hogy minden rendben, csak mert leszoptuk az amerikaiakat. Lúzerek vagyunk, teljesen lúzerek.” A lengyel hozzáállást az amerikaiakhoz egy körülbelül csicskának fordítható kifejezéssel jellemezte.
 • Mire utalt? Az orosz részről arra, hogy Lengyelország erősen beleállt az orosz-ukrán konfliktusba a márciusban elmenekült oroszbarát elnök, Viktor Janukovics ellenzéke oldalán. Német részről feltehetően a 2005-2007 között az országot irányító Igazság és Élet párti kormány idején az általuk gerjesztett feszültségre.

 Beszólás 3.

 • Kinek? Orbán Viktornak, és a magyar kormánynak.
 • Ki mondta? Jacek Krawiec, a lengyel állami olajtársaság, az Orlen vezérigazgatója a pénzügyminiszternek és helyettesének
 • Mit mondott? „Orbán úgy leszopta Putyint, hogy azóta felcsapott farokkal jár. Az oroszok 10 milliárdot adnak az atomerőműre, és épül a Déli Áramlat annak ellenére, hogy az EU ellene van.”
 • Kinek kellemetlen ez? Orbán Viktornak, és a magyar kormánynak, amelyet sok kritika ért a paksi atomerőmű amúgy a parlament által hétfőn jóváhagyott kibővítésére vonatkozó orosz-magyar hitelmegállapodással kapcsolatban. 

Beszólás 4.

 • Kinek? A magyar igazságszolgáltatásnak.
 • Ki mondta? Jacek Krawiec, az Orlen vezérigazgatója
 • Mit mondott? Arról beszélt, hogy Hernádi Zsolt, a Mol Zrt. vezérigazgatója miként próbálja megúszni az ellene Horvátországban indult eljárást. "Hernádi erre széles mosollyal: Ábel, mondd el Jaceknek, hogy ki képviseli a vádat az ügyben? Ábel erre: a feleségem. Kapiskáljátok? Képzeljétek el, hogy ez nálunk van.”
 • Mire utalt? Az Ábelként szereplő férfi feltehetően Galácz Ábel, a Mol egyik vezetője. Az ő felesége, Bánhegyi Ilona korábban ugyancsak a Molnál dolgozott, a cég jogi ügyeit irányította. A nő alapvetően a horvát vádakra alapozva jelentette fel az elnök-vezérigazgatót még tavaly, pótmagánvádlóként. Ez az eljárás Hernádi malmára hajthatja a vizet, ugyanis egy 2002-es nemzetközi keretmegegyezés alapján, ha felmentik Hernádit a magyar bíróságon egy hasonló vádak alapján indult ügyben, a horvátoknak is vissza kell vonniuk az ellene felhozott vádat, illetve az európai és az Interpol-eljárást.

Cikkünket a kiszivárogtatások hátteréről itt olvashatja.