Amerika még egy lépéssel közelebb került a melegházasságokhoz

2014.06.26. 06:11

Először mondta ki egy amerikai fellebbviteli bíróság, hogy az államok nem tilthatják az azonos neműek közötti házasságkötést.

A Denverben működő 10. kerületi fellebbviteli bíróság helyi idő szerint szerdán hozott ítéletében helybenhagyott egy alacsonyabb fokú döntést, amely érvénytelenítette Utah államban a melegházasságokra vonatkozó tiltást. A fellebbviteli bíróság döntése azonban megfellebbezhető, és a konzervatív Utah állam legfőbb ügyésze jelezte is, hogy a legfelsőbb bírósághoz fordul az ügyben.

A háromtagú testület 2-1 arányban döntött úgy, hogy a szövetségi államok nem foszthatják meg az embereket a házassághoz való alapvető joguktól pusztán azért, mert egy azonos neművel akarnak szövetségre lépni. Egyúttal úgy találták, teljesen logikátlan azt hinni, hogy az azonos nemű párok közötti szeretet és elköteleződés állami szintű elismerése megváltoztatja a heteroszexuális párok legintimebb és legszemélyesebb döntéseit. A utahi törvényhozók ugyanis azzal érveltek, hogy az azonos neműek közötti házasság intézményéről nem tudni pontosan, milyen hatással van a családokra.

Szerdán egy indianai bíró is hatályon kívül helyezte az állam melegházasságokra vonatkozó tilalmát. Az ottani legfőbb ügyész szintén fellebbez. Az Egyesült Államokban 19 szövetségi államban és Washington D.C.-ben engedélyezett az azonos neműek közötti házasság. Felmérések szerint az amerikaiak többsége támogatja, hogy a melegek is házasodhassanak.