Rakétavetőkkel lövik az ukrán repülőteret

Vágólapra másolva!
Az oroszbarát szakadár fegyveresek támadást indítottak csütörtökön a Donyeck megyei Kramatorszk repülőtere ellen - jelentette az Unian ukrán hírügynökség Artem Sevcsenko újságíró Facebook-bejegyzésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Ostrom alá vették a szakadárok Kramatorszk repülőterét. A stratégiai fontosságú légikikötőt, amely a kelet-ukrajnai "terrorellenes hadművelet" kezdete óta az ukrán reguláris erők ellenőrzése alatt állt, Artem Sevcsenko újságíró tudomása szerint mintegy száz katona védi háromszáz támadóval szemben.

A reptér jelentőségét az adja, hogy Kramatorszk alig 15 kilométerre van az ukrán erők blokádja alá vont Szlovjanszktól, amely a donyecki szakadárok fő erőssége.

Az ukrán újságíró szerint alaposan előkészített, nagy erejű támadásról van szó, amelyben az ostromlók különféle nehézfegyvereket is bevetnek. Szemtanúk szerint a város egyik utcájából BM–21 Grad típusú rakéta-sorozatvetővel lövik a repülőteret. "A mieinknek sürgős és hatékony támogatásra van szüksége, beleértve a légi támogatást is" - hangsúlyozta.

Közlését az UNIAN szerint kramatorszki lakosok Twitter-bejegyzései is alátámasztják.
Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat szorosan nyomon követő, Információs Ellenállás nevű ukrán katonapolitikai elemzőcsoport vezetője Facebook-oldalán délelőtt azt írta, hogy az oroszbarát harcosok csütörtökre virradó éjjel négy alkalommal is megsértették a régióban mindkét fél által meghirdetett ideiglenes tűzszünetet. Az eseteket felsorolva Timcsuk említést tesz arról is, hogy a szakadárok éjfél előtt lőni kezdték aknavetőkkel a kramatorszki repülőteret kézben tartó ukrán alakulatot.