Száz napja orosz a Krím, újabb harcok Donyeckben

Vágólapra másolva!
Átmeneti sikerekkel zajlik a Krím-félsziget politikai-gazdasági rendszerének az oroszországihoz igazítása. A kelet-ukrajnai Donyeck megyében újabb harcok kezdődtek, az amerikai külügyminiszter pedig Oroszország békelépéseit várja. 
Vágólapra másolva!

Szerhij Akszjonov, a Moszkva által kinevezett ideiglenes krími kormányzó a félsziget törvényhozása előtt a legnagyobb sikernek a vízellátás biztosítását tartotta, miután Ukrajna elzárta az északi-krími csatornát. Szerinte hasonlóan jelentős az élelmiszerek és a gyógyszerek áremelkedésének megfékezése. A félszigeten átálltak a rubel alapú elszámolásra és készpénzforgalomra, valamint gyakorlatilag teljesen új bankrendszert hoztak létre: 18 orosz bank 376 fiókot nyitott a Krímben. Hamarosan elfogadják a 2020-ig szóló szövetségi célprogramot, amelyre több mint 820 milliárd rubelt szánnak.

Eddig körülbelül 900 ezren kapták meg az orosz személyi igazolványukat, további 1,8 millióan azonban még várják új papírjaikat. A feladat azért is sürgős a hatóságoknak, mert szeptember 14-én a Krímben parlamenti és helyi önkormányzati választások lesznek.

Az oroszbarát szakadár fegyveresek eközben támadást indítottak Kelet-Ukrajnában a Donyeck megyei Kramatorszk repülőtere ellen. A légikikötőt, amely a kelet-ukrajnai "terrorellenes hadművelet" kezdete óta az ukrán katonai erők ellenőrzése alatt állt, rakétavetőkkel lövik. A reptér jelentőségét az adja, hogy Kramatorszk alig 15 kilométerre van az ukrán erők blokádja alá vont Szlovjanszktól, amely a donyecki szakadárok fő bázisa.

Az ideiglenes tűzszünet megsértése miatt az amerikai külügyminiszter Moszkva elhatárolódását várja. John Kerry szerint Oroszországnak "a következő órákban" be kell bizonyítania, hogy a szakadárok lefegyverzésén dolgozik.

Petro Porosenko ukrán elnök múlt pénteken este hirdetett ki egyhetes tűzszünetet a harcok sújtotta kelet-ukrajnai területekre. Az Egyesült Államok már szerdán jelezte, hogy lezárta az Oroszországgal szembeni újabb szankciók előkészítését, és bármikor hozhat további büntetőintézkedéseket, amennyiben Moszkva nem járul hozzá az ukrán válság enyhítéséhez.

Tegnap hosszú telefonbeszélgetés zajlott a francia elnök, a német kancellár, valamint az orosz és az ukrán elnök között. „A kötelezettségvállalások elhangzottak, és azt reméljük, hogy ezek ma és a következő napokban meg is valósulnak" – mondta Laurent Fabius, francia külügyminiszter.