Junckert jelöli az Európai Tanács a bizottság élére

Vágólapra másolva!
A jelöltet még az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia. Orbán Viktor és David Cameron Juncker ellen szavazott. A magyar miniszterelnök a szavazás után azt mondta: a magyar álláspont ebben a kérdésben elvi természetű, ő akkor is nemmel szavazott volna, ha egyedül kellett volna tennie.
Vágólapra másolva!

Megszületett a döntés, Jean-Claude Junckert jelöli az Európai Tanács az Európai Bizottság élére - közölte péntek délután Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a Twitteren.

A Juncker személyéről szóló szavazáson David Cameron mellett csak Orbán Viktor magyar kormányfő szavazott nemmel. Ennek következtében az EU történetében először, az Európai Tanács egy olyan politikust jelöl bizottsági elnöknek, akit nem támogat az összes tagállami kormányfő. Orbán Viktor az ülés után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy önmagában mindig furcsa kicsit, ha egy demokráciában a szavazás kényes kérdéssé válik. „A fejeket nem belyuggatjuk, hanem megszámoljuk” – mondta.

Hozzátette, hogy a magyar álláspont ebben a kérdésben elvi természetű, ő akkor is nemmel szavazott volna, ha egyedül kellett volna tennie. „Nem járulunk hozzá ahhoz, hogy a konszenzusra való törekvés szándékával átlépjük az alapszerződést” – mondta utalva arra, hogy a magyar álláspont szerint a bizottsági elnök jelölése a tagállamok kormányfőiből álló Európai Tanács feladata, a most alkalmazott új rendszer azonban lényegében az Európai Parlament jelöltjét hagyta jóvá.

Kormányzati források szerint Juncker ellenzése nem fog feszült viszonyt eredményezni a várakozások szerint novemberben felálló Juncker vezette bizottság és Magyarország között. „Juncker és Orbán között tisztességes munkakapcsolat van” – mondta forrásunk, aki szerint a két vezető csütörtökön is találkozott egymással Brüsszelben egy néppárti rendezvényen. Szerinte a magyar fél elvi alapon ellenezte Juncker jelölését, és attól tartanak, hogy a mostani jelölési módszer precedens értékű lesz, és az öt év múlva következő bizottsági elnök választásnál is e szerint fog zajlani a jelölés.

David Cameron a döntés után komoly hibának nevezte Juncker jelölését, amivel szerinte egy hosszú, nehéz időszak indul el - írja a brit BBC csatorna online oldala. Cameron szerint "ez egy rossz nap egész Európának".

A luxemburgi politikus jelölése új rendszer szerint történt. Az EU legfőbb szervének, a bizottságnak az élére eddig mindig a kormányfőkből álló tanács jelölte az elnököt, most azonban figyelembe vették az Európai Parlament akaratát, Juncker ugyanis a legnagyobb frakcióval rendelkező Európai Néppárt csúcsjelöltje.

Orbán Viktor a német Bildnek azt mondta a múlt hét elején: megígértem a választóimnak, hogy Junckernek útját állom. Juncker jelölésével később a brit David Cameron is szembeszállt, és sokáig támogatta őt ebben Mark Rutte holland és Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök is. Utóbbi kettő aztán az utolsó pillanatban, szerdán azt nyilatkozta, hogy mégis támogatják Junckert, "ha az EU állam- és kormányfőinek minősített többsége és az Európai Parlament is őt favorizálja". Végül is ketten maradtak, akik nem támogatták a luxemburgi politikus megválasztását, Orbán és az angol David Cameron.

Az Európai Tanács mai döntésével Juncker nem lesz automatikusan bizottsági elnök, ahhoz ugyanis kell még az Európai Parlament egyszerű többségének jóváhagyása is. A jelenlegi információk alapján Juncker elvileg nem akadhat fent az EP-szavazáson, a két legnagyobb frakció, a néppárti és a szocialista ugyanis őt támogatja. Azonban teljesen biztosra sem lehet venni azt, hogy Junckernek meglesz a többsége.

A Fidesz EP-képviselője, Pelczné Gáll Ildikó egy Brüsszelben tartott háttérbeszélgetésen újságíróknak azt mondta, hogy az EP titkos szavazással fog dönteni Juncker elnökségéről. A néppárti frakció ugyan támogatja Junckert az egyes országok delegáció ugyanakkor dönthetnek úgy, hogy nem szavazzák meg a jelöltet. Pelczné néppárti politikusként maga sem fog Junckerre szavazni, azt azonban még nem tudta, hogy a többi néppárti magyar képviselő hogyan fog szavazni.