Biztonsági hálót kap a Golden Gate

2014.06.29. 15:35

Biztonsági hálórendszert építenek ki a San Franciscó-i Golden Gate hídra, hogy elejét vegyék az öngyilkosságoknak. A kaliforniai város önkormányzata 76 millió dolláros pénzügyi csomagot szavazott meg az acélból készülő hálórendszer kialakítására az Egyesült Államok második leghosszabb függőhídján.

1937 májusi megnyitása óta több mint 1400 ember vetette le magát a San Francisco jelképének számító hídról. 2013-ban minden addigi éves rekordot megdöntött az öngyilkosok száma: 46-an ugrottak le a Csendes-óceánt a San Francisco-öböltől elválasztó Golden Gate-szoros két földnyelvét összekötő hídról. 

Nem ez lesz az első biztonsági háló a turisztikai nevezetességen, már építésekor - amely 1933-ban kezdődött és 1937-ben fejeződött be - különleges biztonsági hálót húztak fel, amely 19 munkást mentett meg a mélybe zuhanástól.

A híd "öngyilkosmentessé" tételére már számos programot kidolgoztak: elhelyeztek rajta egy speciális telefont, amely közvetlenül egy lelki segélyszolgálathoz kapcsol, és állandóan rendőrjárőrök figyelik a gyalogosforgalmat is. A biztonsági háló kifeszítéséről évtizedek óta folyik a vita. Már 2008-ban megszavazták a projektet, amelynek alapján hat méter széles acélhálót feszítenek ki a híd mindkét oldalán, ám az anyagaik hiánya gátolta eddig a megvalósítást.