Felgyújtotta magát egy férfi Tokió belvárosában

Vágólapra másolva!
Egy órán át beszélt előtte a tömeghez egy megafonnal. Az alkotmány átírásának terve ellen tiltakozott.
Vágólapra másolva!

Fényes nappal felgyújtotta magát egy japán férfi vasárnap Tokió központjában, egy forgalmas kereszteződésnél, miután elmondott egy beszédet, amelyben bírálta Abe Sindzó kormányfő tervét az ország pacifista alkotmányának megreformálására - közölték szemtanúk és a rendőrség.

Az arra járók által készített és az internetre feltett fotók tanúsága szerint az ötven-hatvan év körüli férfi valószínűleg benzinnel locsolta le, majd felgyújtotta magát. Egy gyalogoshíd gerendáján ült a magasban a Sindzsuku pályaudvarnál, a főváros egyik leglátogatottabb kereskedelmi és szórakozónegyedében, s ugyancsak a képek szerint több százan nézték lentről.

Szemtanúk és médiaforrások beszámolói alapján az ember körül belül egy órán át beszélt megafonba, tiltakozva az ellen, hogy a miniszterelnök bővíteni akarja a japán önvédelmi erők (haderők) bevethetőségének kereteit. A férfi ezután felgyújtotta magát, leesett a gerendáról, és kórházba vitték égési sérülésekkel. Állapota a rendőrség közlése szerint egyelőre nem ismeretes.

Abe Sindzó kabinetje a tervek szerint már kedden elfogadhat egy határozatot, amellyel felülvizsgálja az amerikaiak által a második világháború után kidolgozott pacifista alkotmány régóta érvényben lévő értelmezését, és lehetővé teszi, hogy a japán fegyveres erők fellépjenek egy szövetséges védelmében. Ezt az alaptörvény jelenleg nem teszi lehetővé.