Putyin megállapodott az ukrán elnökkel

Vágólapra másolva!
Egyelőre minden úgy alakul, ahogy az EU pénteken kérte.
Vágólapra másolva!

Az orosz és az ukrán elnök hétfőn megállapodott, hogy közösen fognak munkálkodni a kijevi hatóságok és a délkelet-ukrajnai szakadárok közötti tűzszüneti megállapodás és egy hatékony határellenőrzés kialakítása érdekében - közölte a Kreml sajtószolgálata. A megállapodás azon a telefonos konzultáción jött létre, amely az orosz, az ukrán és a francia elnök, valamint a német kancellár között hétfő délután zajlott le.

Vlagyimir Putyin orosz, Petro Porosenko ukrán és Francois Hollande francia államfő, valamint Angela Merkel német kancellár vasárnap egyeztetett legutóbb az ukrán helyzetről. Ahogyan akkor, most is hangsúlyozták, hogy meg kell hosszabbítani a tűzszünetet Délkelet-Ukrajnában - tájékoztatott az orosz elnök sajtószolgálata. A térségben közép-európai idő szerint 21 órakor jár le a Porosenko által június 20-án kihirdetett, majd a szombatra virradóan három nappal meghosszabbított tűzszünet.

A Kreml közlése szerint az orosz államfő az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) aktív szerepet szán abban az általa szorgalmazott megbízható ellenőrző mechanizmusban, amely a tűzszünet betartása felett őrködne. A telefonos egyeztetés során az állami vezetők megegyeztek abban, utasítják országaik külügyi vezetőit a kapcsolatfelvételre annak érdekében, hogy dolgozzák ki a beszélgetésben érintett kérdések megvalósítását.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a négyes megbeszélést követően bejelentette, hogy Moszkva az orosz és ukrán határőrség képviselőinek mihamarabbi, közvetlen egyeztetését szorgalmazza annak érdekében, hogy meghatározzák azoknak az ukrán megfigyelőknek a létszámát, akik az orosz határátkelőkön megjelennek majd.

Az EU bekeményített

Az EU tagállamainak vezetői pénteken felszólították Oroszországot, vesse latba befolyását annak érdekében, hogy szűnjön meg a fegyverek és fegyveresek Ukrajnába áramlása a közös határon át. Az uniós vezetők pénteken egy négypontos listát is elfogadtak, amelyben például az ukrán határőrök visszahelyezését, és a Kelet-Ukrajnában foglyul ejtett túszok szabadonengedését követelték.

A francia elnöki hivatal közlése szerint a hétfői beszélgetés során Putyin és Porosenko egy ötpontos megállapodásban egyezett meg. Ezek közül a legelső a kijevi hatóságok és a szakadárok közötti tűzszüneti megállapodás kidolgozása. Arról is megegyeztek, hogy az EBESZ közreműködésével sürgősen létrehozzák a fegyverszünet ellenőrzését szolgáló mechanizmust, és az ukrán hatóságok és a délkelet-ukrajnai szakadárok egyaránt elengedik foglyaikat egy általuk összeállított lista alapján.

Párizsban azt is közölték, hogy a Leonyid Kucsma volt ukrán államfőből, a kijevi orosz nagykövetből és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport még hétfőn összeül a rendezési megállapodás pontjainak gyakorlatba átültetése végett. Andrij Purgin, az úgynevezett "donyecki népköztársaság" első miniszterelnök-helyettese az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy már kedden újra leülhetnek a tárgyalóasztalhoz a kijevi hatalom képviselőivel.