Több európai politikus is megütötte a bokáját

Vágólapra másolva!
Az utóbbi néhány évben több európai miniszterelnök keveredett korrupciós botrányba. Különösen élen járnak a kormányfők bebörtönzésében a volt szocialista országok. Jelenleg is rács mögött van a korábbi szlovén, román és horvát miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Szlovénia – Janez Jansa
Indulni akar a július 13-i parlamenti választáson Janez Jansa volt szlovén kormányfő, aki a múlt hónapban két évre börtönbe vonult. Jansát áprilisban ítélték el, mert 2006-ban kenőpénzt fogadott el egy finn fegyvergyártó cégtől. Az ítélet ellenére a május végi európai parlamenti választáson a legtöbb mandátumot Jansa pártja, a Szlovén Demokrata Párt szerezte meg. A hatályos törvények nem tiltják, hogy az egy éve lemondott kormányfő induljon a jövő vasárnapi rendkívüli választáson.

Románia Adrian Nastase
Adrian Nastasénak összesen négy évet és hat hónapot kell börtönben töltenie. A vádirat szerint a korábbi román miniszterelnök kezdeményezte a 2004-es választások előtt azt a konferenciát, amelynek résztvevőivel jelentős részvételi díjat fizettettek. Nastase az összegyűlt 1,6 millió euróból finanszírozta az elnökválasztási kampányát – sikertelenül, hiszen Traian Basescu szerezte meg az államelnöki posztot. Nastase másik két korrupciós perben is érintett. Az ügyészeknek nem sikerült bizonyítaniuk, hogy azért nevezett ki új vezetőt a pénzmosás elleni hivatal élére, hogy megakadályozhassa a vizsgálatot a felesége elleni, aki 400 ezer dollárt örökölt egy távoli szegény rokonától. A „Zambaccian-dosszié” néven ismert harmadik perben az ügyészek azzal vádolták, hogy 630 ezer euró értékben fogadott el kenőpénzt. A bírók felmentették, de zsarolás miatt rá és a feleségére is három-három év felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki.

Horvátország Ivo Sanader
A horvát legfelsőbb bíróság háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés bűntette miatt nyolc és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt a Hypo Bank- és az INA–Mol-ügyek egyesített perében. A köztársasági elnök egyenesen hazaárulónak nevezte, és minden kitüntetésétől meg kívánja fosztani a volt kormányfőt. Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett. A bíróság a jogerős ítélettel másfél évvel enyhítette az első fokon kiszabott büntetést.

Olaszország Silvio Berlusconi
Első fokon Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt hét év börtönre ítélték hivatali hatalommal való visszaélés és fiatalkorú prostitúcióra kényszerítése miatt. Berlusconi nem lehetett ott a tárgyaláson, éppen közmunkát végzett egy Milánó melletti idősek otthonában. Tavaly adócsalásért ítélték el, a börtönbüntetést váltotta át közmunkára. Bizonyítékok szerint a 77 éves Silvio Berlusconi tavaly januárig több mint negyven fiatal nőt tartott el.

Csehország Petr Necas
Két hete mondott le hivataláról Petr Necas, cseh miniszterelnök. Személyes érintettsége ugyan nem egyértelmű, de a cseh kormány ellen indított rendőrségi akcióban pártjának több képviselőjét, magas beosztású állami hivatalnokokat, sőt legközelebbi bizalmasát, kabinetfőnökét is őrizetbe vették. A nyomozás még tavaly indult, állami szerződések megszerzésén ügyködő nagyvállalkozók ellen, és ennek során bukkantak elő a politikai szálak. A hét letartóztatottat vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel gyanúsítják, további két kulcsfigura azonban külföldre menekült.

Törökország Recep Tayyip Erdogan
Korrupció gyanújával indult vizsgálat Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök ellen, miután felkerült a világhálóra egy telefonbeszélgetés felvétele, amelyen állítólag a kormányfő nagy pénzösszegek eltüntetésére kéri a fiát. Erdogan hivatala azt állította, hogy a hangfelvétel összeszerkesztett hamisítvány, és eljárást indítanak a felelősök felkutatására. Hozzátette, hogy török és külföldi ellenségei mesterkednek ellene.

Spanyolország Mariano Rajoy
Egy pénzmosással gyanúsított pártpénztárnok korrupciós pénzek mozgásáról szóló feljegyzéseiben tűnik fel a spanyol miniszterelnök neve, ő azonban ragaszkodik ahhoz, hogy nem tett semmi törvénybe ütközőt. Az El País című lap olyan feljegyzésekről készített fotókat közölt, amelyek a Néppárt vezető politikusainak, köztük Rajoynak juttatott illegális pénzjuttatásokat dokumentálták, és az is kiderül belőlük, hogy az összegek nagy spanyol vállalatoktól érkeztek.

Izrael Ehud Olmert, Móse Kacav
Hat év börtönre ítélték Izraelben Ehud Olmert volt kormányfőt. A bíróság szerint még jeruzsálemi polgármesterként 560 ezer sékel (kb. 34 millió Ft) kenőpénzt fogadott el ingatlanbefektetőktől a jeruzsálemi „Holyland-projekt” engedélyezéséért. Olmert szeptemberben vonul börtönbe, emellett egymillió sékelt kell fizetnie. Izraelben az elmúlt tíz évben két minisztert is bezártak hasonló visszaélések miatt, az ország volt államfője, Móse Kacav pedig szexuális zaklatásért és nemi erőszakért kapott hét év börtönt.