Egy japán képviselő új szintre emelte a nyilvános megalázkodást

Vágólapra másolva!
Háromórás nyilvános sírással, a sajtó képviselői előtt, kamerák kereszttüzében kért bocsánatot a közpénzek hűtlen kezeléséért egy japán parlamenti képviselő.
Vágólapra másolva!

Japán egyebek mellett a látványos, nyilvános bocsánatkérésekről híres. Ilyenkor a bűnös ünnepélyesen megvallja vétkét, mélyen meghajol, miközben folyamatosan fényképezik.

Nonomura Rjutaro 47 éves képviselő Kobe városában tartott sajtótájékoztatót, ahol a résztvevők az eddigi legfurcsább bűnbánatnak lehettek tanúi. Nonomura azért készült bocsánatot kérni, mert magáncélra használt fel 3 millió jen (6,7 millió forint) közpénzt: különböző utazásokra költötte, fürdőkbe járt belőle - mindezt számla nélkül.

Az ilyen alkalmakat általában komoly ünnepélyesség jellemzi: a vétkes szigorú sötét öltönyt visel, derékszögben meghajol, hogy bűnbánatának jelét mutassa. Ez alkalommal azonban a főszereplő érzelmei elszabadultak: kétségbeesett zokogásba kezdett, ököllel verte az asztalt, könnye záporozott. Összefüggéstelen magyarázatok szaladtak ki a száján a csuklások és hüppögések között. A kamerák az előadás egyetlen pillanatát sem mulasztották el, a felvételeken ilyen mondatfoszlányokat lehetett kivenni: "a parlament tagja lettem... (kiabál) Nem gondoltam másra, csak a társadalom megváltoztatására (sír)... Ez Japán! (kiabál) ...életemet kockáztattam (sír és kiabál), értik?"

A résztvevők egy részén a döbbenet, a másikon a kitörni készülő nevetés lett úrrá a három órás műsor alatt. A látványos bocsánatkérésről szóló videót szerda délutánig 730 ezer alkalommal nézték meg az interneten.