Hivatalos eljárást indítottak Sarkozy ellen korrupció miatt

2014.07.02. 06:22

A volt francia elnököt befolyással üzérkedéssel gyanúsítják, ezért akár öt év börtönt is kaphat. Vádat emeltek egy bíró és egy ügyvéd ellen is, akikkel a gyanú szerint összejátszott.

Hivatalos eljárást indítottak Nicolas Sarkozy ellen szerda hajnalban. A volt francia köztársasági elnök ügyében korrupció, befolyással való üzérkedés, valamint nyomozási titok megsértése miatt folyik vizsgálat - jelentette be az illetékes ügyészség Párizsban.

A döntés a kedden őrizetbe vett exállamfő csaknem 15 órás kihallgatását követően született.

Az ügyészség tavaly rendelte el Sarkozy lehallgatását, az után a támogatás után nyomozva, amely állítólag Moammer Kadhafi néhai líbiai vezetőtől érkezett a 2007-es elnökválasztási kampányhoz.

Sarkozy év elején lehallgatott telefonbeszélgetései alapján felmerült a gyanú, hogy ő és ügyvédje az igazságszolgáltatáson belül saját információs hálózatot működtetett, amely törvénytelen módon részletesen tájékoztatta őket a Sarkozyt érintő ügyészségi vizsgálatok menetéről. Az ügyvédjével folytatott egyik megbeszélésből az derült ki, hogy a semmítőszék egyik magas rangú bírája, Gilbert Azibert volt a közvetlen kapcsolattartó - kedden az ügyvéd és a bíró ellen vádat emeltek.

Nicolas Sarkozy eddig tagadta, hogy törvénytelenséget követett volna el. Tavaly már folyt vizsgálat a volt elnök ellen hasonló ügyben, de végül ejtették a vádakat.

Franciaországban először fordult elő, hogy őrizetbe vettek egy volt államfőt. A befolyással való üzérkedés öt év börtönnel vagy félmillió eurós bírsággal is sújtható.