Bekérette a külügy a román nagykövetet

Vágólapra másolva!
Bekérette a külügyminisztérium Románia budapesti nagykövetét. Szóbeli jegyzéket váltottak, amiért a románok nem engedélyezték két új magyar konzuli iroda nyitását Nagyváradon és a Marosvásárhelyen.
Vágólapra másolva!

Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön bekérette Románia budapesti nagykövetét, mert Románia elutasította Magyarország igényét a nagyváradi és a marosvásárhelyi konzuli irodák nyitására. Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár Navracsics Tibor miniszter döntése alapján kérette hivatalába a nagykövetet, akivel szóbeli jegyzéket váltottak.

A helyettes államtitkár jelezte a román nagykövetnek, hogy értetlenséggel fogadták az irodák megnyitásának elutasítását, pedig erről már több mint egy éve szó van. A magyar külügy azért is tartja barátságtalannak a románok lépését, mert a két külügyminiszter már többször egyeztetett arról, hogyan lehet a két ország kapcsolatát tovább fejleszteni.

Gondolják át még egyszer

A román fél szóbeli jegyzékére a helyettes államtitkár ugyancsak szóbeli jegyzékkel válaszolt, ebben rögzítették azt is, kérik, hogy a román fél gondolja át még egyszer az elképzeléseit. A román nagykövet ígéretet tett arra, hogy a kérést továbbítja Bukarestnek.

A jegyzékben arra is felhívták a román fél figyelmét, hogy nem két új főkonzulátus megnyitásához kértek engedélyt, hanem a már működő - kolozsvári és marosvásárhelyi - főkonzulátusok konzuli irodáihoz.

A román külügyminisztérium az MTI megkeresésére korábban azt közölte, Románia a kölcsönösség és arányosság elvére hivatkozva utasította el, hogy Magyarország bővítse romániai konzuli hálózatát. A konzuli kapcsolatokat szabályozó Bécsi Egyezményt idézték, amely szerint Romániának szuverén joga megtagadni a hozzájárulást ehhez, és az elutasításánál azt is figyelembe vették, hogy Magyarország most is jelentős konzuli hálózatot működtet Románia területén.

A stratégiai partnerség jegyében

A román külügyminisztérium szerint Bukarest meglepte a magyar külügyi szóvivő csütörtök délelőtti nyilatkozata. Nagy Anna csütörtök délelőtt azt mondta, értetlenül állnak a román elutasítás előtt, és a rendkívüli csalódottságot fokozza, hogy kezdetben nem ilyen hozzáállást tapasztaltak a bukaresti diplomácia részéről. A román külügyminisztérium megerősítette, hogy elkötelezett híve a kétoldalú kapcsolatok megerősítésének a stratégiai partnerség jegyében.

A magyar kormány tavaly áprilisban kezdeményezte a két konzuli iroda nyitását a román kormánynál. A nagyváradi konzuli iroda a kolozsvári, a marosvásárhelyi pedig a csíkszeredai főkonzulátus alárendeltségében működött volna. Romániában a bukaresti nagykövetség, illetve konzulátus mellett jelenleg Csíkszeredán és Kolozsváron működik magyar főkonzulátus. Romániának Budapesten van nagykövetsége és konzuli hivatala, Gyulán és Szegeden pedig főkonzulátusa.