Berlinben bekérették az amerikai nagykövetet

Vágólapra másolva!
Választ várnak a lefülelt amerikai kém ügyében.
Vágólapra másolva!

Bekérette a német külügyminisztérium az Egyesült Államok berlini nagykövetét az újabb kémkedési botrány miatt. A német sajtó pénteken jelentette, hogy őrizetbe vették a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) egyik munkatársát, mert a férfi állítólag az Egyesült Államoknak kémkedett. A német külügyminisztérium "a helyzet gyors tisztázásában kérte az amerikai nagykövet segítségét" pénteken - jelentette a BBC.

A vádhatóság tájékoztatása szerint a 31 éves német férfit szerdán vették őrizetbe, amiért állítólag külföldi titkosszolgálatoknak dolgozott. Nem fedték el a férfi kilétét, sem azt, hogy melyik államnak kémkedett. A média szerint a német titkosszolgálat munkatársa pénzért információkat szolgáltatott az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lelepleződött titkos megfigyelési programját vizsgáló német parlamenti bizottság munkájáról.

Steffen Seibert, Angela Merkel szóvivője Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív napilapnak azt mondta, "egyértelmű, hogy komoly ügyről van szó". Seibert szerint a parlamenti bizottság tagjait tájékoztatták az őrizetbe vételről. A testület tagjai felháborodásuknak adtak hangot. A bizottság társelnöke, Christian Flisek szociáldemokrata politikus a Wall Street Journal szerint azt mondta, ha bebizonyosodik a gyanú, hogy célzott támadást intéztek egy német alkotmányos testület ellen, az "nullára apasztaná a bizalmat, és politikai következményekkel járna".

Egy névtelenül nyilatkozó politikus ugyanakkor a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy a gyanúsított férfi maga ajánlotta fel szolgálatait az Egyesült Államoknak, és nem magas rangú tagja a BND-nek. "Nem volt közvetlen kapcsolata a bizottsággal" - tette hozzá a forrás.