Tíz esetből kilencszer mást hallgatott le az amerikai nemzetbiztonság, mint akit eleve akart.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) jóval több egyszerű amerikai vagy az Egyesült Államokban tartózkodó külföldi internethasználó kommunikációját "fogta el" 2009 és 2012 között, mint törvényesen engedélyezett külföldi célszemélyét - írta szombati számában a The Washington Post.

Tízből kilencszer mást hallgattak le, mint akit akartak


Az amerikai újság szerint a megfigyelésekről, lehallgatásokról készült fájlok bő tárházában - amelyeket Edward Snowden volt NSA-munkatárs bocsátott a Post rendelkezésére - tíz esetből kilencben nem a megfigyelni szándékozott személy akadt az ügynökség hálójába, hanem valaki más. A fájlok közel fele olyan neveket, email-címeket vagy egyéb adatokat tartalmazott, amelyekről az NSA megállapította, hogy amerikai állampolgáréi vagy ott lakóéi - olvasható a cikkben. Az írás szerint a fájlokban jelentős hírszerzési értékű információk is rejlettek, köztük "frissen feltárt adatok egy titkos külföldi atomprojektről, egy állítólagos szövetséges kettős játékáról, egy nem barátságos hatalom katonai nehézségeiről és amerikai számítógép-hálózatokba agresszívan behatolók kilétéről".

A kommunikációk figyelése vezetett néhány terroristagyanús személy elfogásához, köztük a pokolgépgyártó Umar Patekéhez, aki a gyanú szerint részese volt az indonéziai Bali szigetén 2002-ben elkövetett robbantásoknak - írta a The Washington Post. De megőriztek sok más, az elemzők által haszontalannak ítélt, intim tartalmú fájlt is - szerelmi ügyekről, törvénybe ütköző szexuális viszonyokról, mentálhigiénés gondokról, politikai és vallási témájú beszélgetésekről, pénzügyi gondokról, aggodalmakról.

Az újság által áttekintett anyag mintegy 160 ezer elfogott e-mailt és gyorsüzenetet tartalmazott és 7900 dokumentumot több mint 11 ezer online számláról. Tízezernél több - célszemélyként meg nem határozott - számlatulajdonos napi életét katalogizálták és rögzítették a Post szerint.