Saját utasa gyújtott fel egy buszt Kínában

Vágólapra másolva!
Lakkhígítót locsolt szét az utastérben, majd lángra lobbantotta azt. Ő maga is kórházba került.
Vágólapra másolva!

A kelet-kínai Hangcsouban (Csöcsiang tartomány) harminc ember, köztük három gyermeket szállítottak kórházba arról a helyi járatú buszról, amit egyik utasa szándékosan felgyújtott szombat délután. Az utasok közül tizenöten válságos állapotban vannak.

A buszon elhelyezett videokamera felvételeinek elemzésével megállapították, hogy egy férfi közel a jármű utolsó ajtajához a hátizsákjából locsolta ki a gyúlékony folyadékot, majd öngyújtóval lángra lobbantotta. A tűz gyorsan terjedt a 80 utassal, köztük nagyrészt turistákkal teli buszon. A rendőrség kiderítette, hogy a gyanúsított tettének elkövetése előtt egy órával szállt fel a buszra, s a gyújtogatáshoz lakkhígítót használt. A többi sérülttel együtt kórházban van, állapota súlyos, személyazonosságának megállapítása folyamatban van. A rendőrség egyelőre nem talált arra utaló jelet, hogy terrorcselekmény történt volna.

Kínában időről időre előfordulnak hasonló, olykor robbantásos vagy késeléses bűncselekmények, amelyek elkövetőiről többnyire az derül ki utólag, hogy hosszan tartó vitás ügyük volt a hatóságokkal, vagy családi konfliktus miatt döntöttek a "bosszúnak" e formájáról. A hivatalos közlés szerint "a társadalommal szembeni dühüket" fejezik ki ily módon. Júniusban Szecsuan tartományban egy 51 éves férfi gyújtott fel egy menetrend szerint közlekedő buszt. Hetvenhét embert szállítottak kórházba, a helyszínen csak a tettes vesztette életét.