Izrael hadműveletet indított a Gázai övezet ellen

Vágólapra másolva!
A légitámadások célja a gázai rakétatámadások leállítása.
Vágólapra másolva!

Izrael légitámadást hajtott végre kedden hajnalban a Gázai övezet ellen, a harci gépek több mint 50 célpontra mértek csapást, köztük lakóházakra is. Előzőleg palesztin fegyveresek rakéták tucatjaival támadták Izraelt az övezetből.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy hadműveletet indított, amelynek célja a gázai rakétakilövések leállítása.

A héberül „erős sziklának”, angolul pedig „védelmi élnek” nevezett hadműveletben a légierő kedd reggelig több mint ötven támadást hajtott végre. Három csapást a tengerről mértek.

A célpontok között négy lakóház, huszonöt rakétakilövő, három katonai támaszpont és tíz katonai infrastruktúraként meghatározott létesítmény volt. Palesztin tisztségviselők szerint a légitámadás körülbelül egy órán át tartott.

A Reuters szerint az egyik célba vett lakóház Hán-Júnisz településen volt. Ezt földig rombolta a becsapódó rakéta. A repeszek megsebesítettek kilenc embert a környéken. A ház üres volt a támadáskor.

A palesztin belügyminiszter elmondta, hogy egy izraeli hírszerző tiszt előzőleg telefonon felhívta a családot, és arra kérte őket, hogy hagyják el az épületet, mert le fogják bombázni. A család időben kimenekült.

A Hamász radikális palesztin szervezet az izraeli offenzívára reagálva "földrengésszerű" támadással, Izrael területén mélyebben becsapódó rakétákkal fenyegetett. Az, hogy lakóházakat támadott Izrael, "túlmegy minden határon" – közölték.

Hétfőn palesztin fegyveresek már nemcsak az ország déli, hanem középső részét is lőtték. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint több mint 80 rakétát indítottak el.