Mongóliában és Ecuadorban nyílik hamarosan magyar nagykövetség, míg a ciprusi és az észtországi bezár - mondta Nagy Anna külügyi szóvivő.

A bezárásra ítélet ciprusi és észt nagykövetség helyett Mongóliában és Ecuadorban nyit képviseletet Magyarország.

A kormány hétfői ülésén döntött arról, hogy korszerűsíti a külképviseleti hálózatot, hogy a meglévő személyi és anyagi erőforrásait a lehető leghatékonyabban használhassa fel Magyarország külföldi képviseletére és a magyar állampolgárok védelmére. A döntések meghozatalakor több szempontot is figyelembe vett a kormány, így külgazdasági, külkereskedelmi, külpolitikai és kulturális diplomáciai szempontokat is - magyarázta Nagy Anna külügyi szóvivő. 

Január elsejétől

Nagy Anna tájékoztatása szerint két új magyar nagykövetség nyílik 2015. január 1-jén, az egyik Mongólia fővárosában, Ulánbátorban, a másik pedig az ecuadori fővárosban, Quitóban. Négy új főkonzulátus is nyílik: az oroszországi Kazánban, a németországi Düsseldorfban és Stuttgartban, valamint a vietnami Ho Si Mihn-városban - közölte.

Szeptember 15-től több képviseletet összevonnak, így egyesül a bécsi ENSZ- és EBESZ-(Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) képviselet, a genfi ENSZ- és WTO-(Kereskedelmi Világszervezet) képviselet, valamint december 31-től a párizsi UNESCO- (az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) és OECD-(Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) képviselet.

Megszűnnek

Ugyanakkor szeptember 15-től két magyar nagykövetség megszűnik: a ciprusi Nicosiában és az észtországi Tallinnban működő külképviselet - ismertette a szóvivő, aki az utóbbival kapcsolatban megjegyezte: a tallinni magyar kulturális intézet a nagykövetség bezárásától függetlenül folytatja munkáját.

Balázs Péter korábbi külügyminiszter 2009-ben jelentette be, hogy négy nagykövetséget és nyolc főkonzulátust zár be Magyarország, emellett három nemzetközi szervezetben működő nagykövetséget költöztetnek össze más képviselettel. Európában a luxemburgi nagykövetséget zárták be, Latin-Amerikában Venezuelában és Chilében, Délkelet-Ázsiában pedig Malajziában zárta be kapuit a magyar nagykövetség. A főkonzulátusok közül a düsseldorfi, a lyoni, a krakkói, a chicagói, a torontói, a Sao Paolo-i, a hongkongi és a sydney-i szűnt meg. Azóta a chilei nagykövetség, a torontói, a krakkói és a hongkongi főkonzulátus ismét megnyílt.