Emberek életébe kerül az EU migrációs politikája

Vágólapra másolva!
Az Amnesty International programigazgatója szerint az EU felé tartó menekültek haláláért kollektív felelősséggel tartozunk.
Vágólapra másolva!

Élesen bírálta az Európai Unió bevándorlási politikáját és határvédelmi intézkedéseit az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerdán közzétett jelentésében, azt állítva, hogy az uniós lépések "megakadályozzák a menekülteket abban, hogy Európában menedékre leljenek, valamint veszélybe sodorják életüket az egyre veszedelmesebbé váló utazások során".

Az 54 oldalas jelentésben a szervezet elsősorban azt vetette az EU szemére, hogy rengeteg pénzt áldoz határai lezárására és ezáltal egy migránsok által egyre nehezebben elérhető "Európa-erőd" megteremtésére, miközben kisebb figyelmet fordít a menekültek helyzetének javítására.

Az "Európa-erőd emberi életekben mért ára" című dokumentum egyebek mellett felhozza, hogy az EU 2007 és 2013 között mintegy kétmilliárd eurót költött határvédelmi intézkedésekre, így például kerítések vagy határmegfigyelő rendszerek kiépítésére, miközben a menekültek életkörülményeinek javítására csak 700 milliót áldozott.

Az AI kiemelte azt is, hogy az unió együttműködik a szomszédos országokkal - például Törökországgal, Marokkóval és Líbiával - annak érdekében, hogy "ütközőzónát" hozzon létre határai mentén, ahol még azelőtt feltartóztathatják a menekülteket, hogy azok elérnék az EU határait. "Az említett országok nem alkalmasak arra, hogy biztosítsák az ott ragadt migránsok és menekültek számára az őket megillető jogokat. Sokukra szűkölködés, kizsákmányolás és zaklatás vár amellett, hogy képtelenek valódi menedékre találni" - mondta John Dalhuisen, a szervezet európai és közép-ázsiai programigazgatója.

A jelentésben bírálták a törvénytelen visszafordítások gyakorlatát is. Az AI szerint Görögországban és Bulgáriában gyakran előfordul, hogy a menekülteket a határról azonnal visszafordítják. A dokumentumban felemlegették azt a Ceutában, az egyik spanyol észak-afrikai enklávéban idén történt esetet is, amikor határőrök gumilövedékekkel lőtték a területre bejutni próbáló 250 embert, 14 migráns halálát okozva. Dalhuisen hangsúlyozta: az EU-ba bejutni próbálók majdnem fele konfliktusok vagy üldöztetés elől menekül. Az AI programigazgatója szerint "az EU felé tartó emberek haláláért kollektív felelősséggel tartozunk", az unió határain naponta lezajló tragédiák pedig nem elkerülhetetlenek, azok elkerüléséért azonban a tagországoknak "a határok sérthetetlensége elé kell helyezniük az emberek érdekeit".