Vegyifegyverek közelébe kerültek az iraki lázadók

Vágólapra másolva!
Egy hatalmas volt vegyifegyverraktárat foglaltak el. A hatóságok azzal nyugtatják az irakiakat, hogy az ott lévő fegyverek már veszítettek a hatóerejükből.
Vágólapra másolva!

Az iraki lázadók ellenőrzésük alá vontak egy hatalmas volt vegyifegyverraktárat Bagdadtól északnyugatra, ahol 2500 szarintöltetű rakétát, illetve ezek maradványait és más vegyifegyver-hatóanyagokat tárolnak - közölte kedden a bagdadi kormány egy levélben, amelyet az ENSZ-ben hoztak nyilvánosságra.

Az Egyesült Államok szerint a raktár elfoglalása nem jelet különösebb veszélyt, mert a szóban forgó vegyi fegyverek már jócskán veszítettek hatóerejükből, nagyon nehéz volna katonai célokra felhasználni őket.

Mohamed Ali Alhakim, iraki ENSZ-nagykövet tájékoztatta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy fegyveres terrorista csoportok június 11-én hatoltak be a muthannai raktárba, és foglyul ejtették a létesítményt védő katonákat. Másnap a raktár egyik vezetője a biztonsági kamerák képernyőjén látta, hogy bizonyos felszerelések eltűntek. Ezután a terroristák üzemképtelenné tették a kamerákat - közölte a nagykövet.