Vágólapra másolva!
Olaszország külügyminisztere, Federica Mogherini az egyik legesélyesebb az „EU külügyminisztere” posztra. Európa vezetői ezzel jutalmazhatják Matteo Renzi olasz miniszterelnök reformpolitikáját.
Vágólapra másolva!

Az Euractiv szerint Renzi mindent megtesz azért, hogy Olaszország elnyerje a pozíciót. Mogherini ráadásul szocialista és nő, és Juncker feltett szándéka, hogy a november elsejére felálló Bizottságában a jelenlegi kilencnél több nő erősítse a csapatot. Gondot okozhat, hogy egyes európai diplomaták megkérdőjelezik Mogherini külpolitikai tapasztalatát. A tisztségre a konzervatív és férfi Radoslaw Sikorski, Lengyelország külügyminisztere is esélyes, akárcsak a jobbközép Kristalina Georgieva asszony, Bulgária EU-biztosa, aki a Nemzetközi együttműködésért felel jelenleg a Bizottságban.

Pozícióharc

Az Európai Tanács elnöki posztjáért Helle Thorning-Schmidt, Dánia szociáldemokrata miniszterelnöknője indul nagy eséllyel. Esélyeit gyengíti, hogy országa nem tagja az eurozónának. A franciák mindenképpen egy eurozónához tartozó tagállamot szeretnének. Mégis elképzelhető, hogy támogatják a politikusnő jelölését, ha cserébe megkapják a legfajsúlyosabb gazdasági és monetáris tárcát. Utóbbi élére a franciák egykori szocialista pénzügyminiszterüket, Pierre Moscovicit képzelik el.

A brit Munkáspárt korábbi elnöke, Neil Kinnock menyeként Thorning-Schmidt kinevezését az angolok is szorgalmazzák, így a dán politikusnő személye szinte mindenki számára elfogadható; egyben a britek felé is hidat jelenthet - nyilatkozott egy brüsszeli diplomata.

Ha mégis blokkolnák Thorning-Schmidt jelölését, Írország jobbközép miniszterelnöke, Enda Kenny élvez még széleskörű támogatást, de szóba jöhet Hollandia jobboldali liberális miniszterelnöke, Mark Rutte, esetleg Litvánia jobbközép elnöke, Dalia Grybauskaite asszony is.

Elképzelhető azonban, hogy Van Rompuy utódját, az Európai Bizottság felállásától függetlenül, az ősz folyamán nevezik meg.

Az Európai Parlament minden bizonnyal megválasztja július 15-én Jean-Calude Junckert az Európai Bizottság elnökének. Július 16-án egyeztetnek a tagállamok először a biztosi pozíciókról. A jelölteket az Európai Parlament bizottságai szeptember folyamán egyenként hallgatják meg, de a Parlament októberben a 27 tagú Bizottság egészéről szavaz.