Putyin meglátogatta Fidel Castrót

Vágólapra másolva!
Kedélyesen elbeszélgetett vele, majd elengedett egy 32 milliárd dolláros kubai adósságot.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken találkozott Fidel Castro egykori kubai vezetővel és annak öccsével, Raúl Castro jelenlegi elnökkel Havannában. A kubai államfő kettejük találkozójának elején arról érdeklődött, hogyan zajlott a találkozó bátyja és az orosz elnök között.

"Igen érdekes és hosszú beszélgetést folytattunk. Nemzetközi kérdéseket és kétoldalú problémákat is érintettünk, beszéltünk a valutapiacok helyzetéről és a mezőgazdaság fejlődéséről" - válaszolta Putyin az RT orosz állami televízió tudósítása szerint. Raúl Castro a jelenlévő kubai és orosz miniszterekhez fordulva azt kérdezte, tudtak-e reggel dolgozni, majd azt mondta Putyinnak: "ha a miniszterek jól dolgoznak, akkor nekünk, elnököknek könnyebb, ha viszont nem, akkor többet kell dolgoznunk".

Moszkva a nap folyamán 32 milliárd dollár (7,29 ezer milliárd forint) kubai adósságot engedett el. Kuba összesen 35,2 milliárd dollárral (8 ezer milliárd forinttal) tartozott Oroszországnak a még a szovjet időben nyújtott kölcsönök után. Havanna az ukrajnai konfliktusban a régi szövetségesének számító Oroszország mellé állt.

"Fidel az utolsó mohikánok egyike, akivel Putyin a jelen és a jövő világrendjéről tud beszélgetni" - mondta Vlagyimir Orlov, a PIR orosz kutatóintézet vezetője. Fidel Castro 48 éven át irányította Kubát, de 2006-ban megbetegedett, és ezért átengedte elnöki széket öccsének, Raúlnak, aki hivatalosan 2008 januárja óta tölti be az államfői tisztséget. A 87 éves Fidel Castro azóta nagyon ritkán mutatkozik a nyilvánosság előtt.

Putyin csütörtök este érkezett Kubába, hatnapos latin-amerikai körútja első állomására. Az államfő szombaton Buenos Airesbe repül, hogy megbeszélést folytasson Cristina Kirchner argentin elnökkel, majd négy napot tölt Brazíliában, ahol megnézi a labdarúgó-világbajnokság döntőjét.