Vágólapra másolva!
A Spiegel majdnem lemondatta a német kancellárt, Angela Merkel azonban megerősítette, hogy kitölti a hivatali idejét.
Vágólapra másolva!

A törvényhozási ciklus végéig hivatalában akar marad Angela Merkel. A német kancellár erről egy hét végi televíziós interjúban beszélt, közvetve cáfolva a Spiegel hírmagazin értesülését, amely szerint a kormányfő a következő választás előtt lemondhat.

Angela Merkel elmondta: "ezt a törvényhozási ciklust rendesen végig akarom dolgozni kancellárként, utána pedig majd meglátjuk". Arra a felvetésre, hogy korábbi sajtóhírek szerint 2017 elején, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár megbízatásának lejárta után átveszi a világszervezet vezetését, kijelentette, hogy "ez egészen biztosan nem történik meg".

A Spiegel vasárnap megjelent számában azt írta: Merkel nem akarja megvárni, hogy választási vereség vagy párton belüli zendülés miatt veszítse el a kancellári tisztséget, és ezért a 2017 őszéig tartó ciklus vége előtt lemondhat.

Angela Merkel lenne a második világháború utáni Németország első kancellárja, aki önként távozik hivatalából. A hamburgi lap szerint a 2005 óta hivatalban lévő kormányfő - aki a konzervatív CDU/CSU pártszövetség élén a tavaly őszi választáson sorban harmadszor győzött - nem vonulna vissza a politikából, és szóba jöhet számára az ENSZ-főtitkári poszt mellett az EU-tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács 2017 elején megüresedő elnöki tisztsége is. Utódja a kancellári székben Ursula von der Leyen jelenlegi védelmi miniszter lehet - írta a Spiegel.