Libanonból is hullanak a rakéták Izraelre

Vágólapra másolva!
Folytatódnak az izraeli légicsapások is, a szárazföldi offenzíváról azonban egyelőre még nem döntött a kormány.
Vágólapra másolva!

Újabb rakétatámadás érte Izraelt Libanon felől, az izraeli hadsereg válaszul libanoni célpontokat támadott. Ez volt a harmadik rakétatámadás, amelyet a gázai konfliktus során Libanon felől indítottak Izrael ellen.

Közben az izraeli hadsereg hétfő reggel Asdodnál lelőtt egy drónt, amely palesztin területről érkezett. A tengerpartnál észrevett drónt egy Patriot rakétával lőtték le repülés közben.

Izrael július 8-án hajnalban kezdett hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen, és mozgósított 40 ezer tartalékost. A konfliktusban a legfrissebb adatok szerint 170 palesztin vesztette életét és 1154 sebesült meg. A halottak közül több mint nyolcvan civil - közölte a gázai egészségügyi minisztérium, amely arról is tájékoztatott, hogy az áldozatok között 36 gyerek és 32 nő, a sebesültek között pedig 350 gyerek és 460 nő van.

Mahmúd Abbász palesztin elnök arra kérte az ENSZ-t, hogy a konfliktusra való tekintettel vegye nemzetközi védelem alá a palesztin államot. Robert Serrynek, az ENSZ-nek a közel-keleti békefolyamattal megbízott koordinátorának írt levelében Abbász szorgalmazta egy vizsgálóbizottság azonnali felállítását is. Az ENSZ közölte, hogy megkapta a levelet, és tanulmányozzák, mielőtt válaszolnak a benne foglaltakra.

A világszervezet főtitkára vasárnap aggodalmának adott hangot a konfliktus súlyosbodása miatt, és arra figyelmeztetett, hogy egy esetleges izraeli szárazföldi hadművelet "kétségtelenül tovább növelné a halálos áldozatok számát, és növelné a civilek szenvedéseit a Gázai övezetben". Ban Ki Mun úgy vélekedett, mindkét félnek az az érdeke, hogy a konfliktus eszkalációja felé vezető lépéseket a harcok azonnali beszüntetését eredményező intézkedésekkel váltsák fel, ezáltal pedig elejét vegyék az áldozatok száma további növekedésének és a térség békéjét és biztonságát fenyegető megnövekedett kockázatoknak.

Az izraeli kormány vasárnap úgy döntött, folytatja a Gázai övezet elleni légicsapásokat, a szárazföldi offenzíváról azonban még nem határozott. Az Erős Szikla nevű izraeli offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát.

A hadművelet előzménye az volt, hogy három izraeli és egy palesztin tizenéves elrablását és brutális meggyilkolását követően megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között.