Rekordkártérítés a bozóttűz túlélőinek

Vágólapra másolva!
A túlélők 500 millió ausztrál dollár (100 milliárd forint) kártérítést kapnak a peren kívüli megegyezés értelmében.
Vágólapra másolva!

Mintegy tízezren perelték be gondatlanság miatt az SP AusNet áramszolgáltatót Ausztrália történetének egyik legsúlyosabb bozóttüze ügyében. A Victoria állambeli Kilmore környékén 2009. február 7-én, a "fekete szombaton" 119 ember esett a tűz áldozatául és több mint 1000 lakóépület megsemmisült.

Az eset kivizsgálására létrehozott bizottság megállapította, hogy a tüzet az elektromos vezeték leszakadása okozta.

A felperesek azzal vádolták az SP AusNet céget, hogy nem tartotta megfelelően karban a távvezetékeket. Beperelték az alvállalkozó közüzemi céget, a Utility Servicies Corporation Ltd.-t is, amely a távvezetékek állapotáért felelt, valamint a környezetvédelmi minisztériumot, amiért nem tett meg minden szükséges óvintézkedést a katasztrófa megelőzésére.

A felperesek ügyvédje, Andrew Watson üdvözölte a megegyezést. Megítélése szerint az igazságot és részben valódi kárpótlást jelent a túlélőknek, segít csökkenteni anyagi terheiket.

Az 500 millió ausztrál dollárból az SP AusNet 380 millió dollár kifizetését vállalta magára, de továbbra sem ismeri el a felelősségét. A vállalat közleményt adott ki, amelyben továbbra is fenntartja korábbi álláspontját. E szerint a vezeték villámcsapás miatt rongálódott meg, de a hibát nem lehetett azonnal észlelni.

"A tragédiát az okozta, hogy az elektromos vezeték végül az egyik legszerencsétlenebb napon mondta fel a szolgálatot" - olvasható a közleményükben.

A Victoria államon végigsöprő bozóttüzekben összesen 173 ember halt meg 2009. február 7-én.