Amerikai anyahajó is érkezett a koreai hadgyakorlatra

USS George Washington anyahajó
The nuclear-powered USS George Washington Nimitz-class aircraft carrier arrives in Manila on October 24, 2012. USS George Washinton is here for a short goodwill visit that aims to further enhance ties between the US and the Philippines through community relations projects and professional exchanges between the two countries.
Vágólapra másolva!
Közös haditengerészeti gyakorlatot kezdett szerdán az Egyesült Államok és Dél-Korea a Koreai-félsziget közelében, dacára annak, hogy Észak-Korea a napokban hevesen tiltakozott a lépés ellen, és rakétaindításokkal adott hangot nemtetszésének.
Vágólapra másolva!

Az ötnapos gyakorlaton több dél-koreai romboló mellett a Tokiói-öbölben szolgáló George Washington amerikai repülőgép-hordozó is részt vesz, amely fedélzetén nagyjából 70 vadászgéppel pénteken érkezett Dél-Koreába.

Kutatni érkeztek Forrás: AFP/Noel Celis

Kutatási-mentési gyakorlat

A két ország haditengerészetei a félsziget délnyugati csücskében fekvő Mokpo környékén, valamint a Japán-tengeren (koreai nevén Keleti-tengeren) is gyakorlatoznak majd a következő napokban. Ezt követően a japán haditengerészet hajóival kiegészülve kutatási és mentési gyakorlatot tartanak Csedzsu szigete körül.

Észak-Korea prüszköl

Észak-Korea a napokban hevesen tiltakozott a gyakorlat ellen, és megbocsáthatatlan provokációnak nevezte azt. Nemtetszése kifejezése végett Phenjan hétfőn több mint száz rakétát és tüzérségi lövedéket lőtt ki a Dél-Koreával határos tengeri területekre.

Különleges javaslatot tettek

Bár Észak-Korea az összes amerikai-dél-koreai közös gyakorlat előtt hasonló lépéseket tesz, idén a phenjani vezetés előállt egy meglepő - általa különlegesnek nevezett - javaslattal is, amelyben a két Korea közti mindennemű katonai ellenségeskedés - így a haditengerészeti gyakorlat - beszüntetését irányozta elő. Szöul nem ítélte komolynak a javaslatot, ami annak fényében nem meglepő, hogy Észak-Korea 2010-ben elsüllyesztett egy dél-koreai hadihajót, valamint ágyúzott egy, a két ország tengeri határához közel eső déli szigetet is.