Megbénította Manilát egy tájfun

Manila tájfun Fülöp-szigetek
Manila, 2014. július 16. Egy férfi ül triciklijén a Rammasun tájfun pusztítása idején Manilában 2014. július 16-án. Mintegy 300 ezer ember hagyta már el otthonát az áradásokkal és földcsuszamlásokkal leginkább veszélyeztetett hat tartományból.
Vágólapra másolva!
Legalább tízen életüket vesztették és több mint háromszázhetvenezer embert kitelepítettek a Fülöp-szigeteken, ahol az idei év legerősebb vihara, a Rammasun tájfun szerdán a fővárost is megközelítette.
Vágólapra másolva!

A 12 milliós Manilában szerdán gyakorlatilag megállt az élet, az irodák és iskolák zárva maradtak, ahogy a pénzpiacok is a nap folyamán. A 150 kilométer/órás erősségű széllökésekkel érkező vihar fákat tépett ki gyökerestül, háztetőket repített el és jelentős áramkimaradásokat okozott Manilában, illetve az ország legnagyobb szigetének, Luzonnak más részein.

Ugyanakkor a Fülöp-szigeteki vöröskereszt szerint a fővárosban relatíve kis károkat vokozott a vihar, mivel az nem járt esőzésekkel, csak erős szelet hozott.

Százakat kellett evakuálni

Országszerte 373 ezer embert kellett evakuálni a tájfun miatt, legtöbbjüket az ország keleti tartományaiból. Ezen országrészben nehezíti a viharral való szembenézést, hogy a régió még mindig nem tette túl magát a Haiyan tájfun tavaly novemberi pusztításán, amely több mint hatezer emberrel végzett és teljes városokat tett a földdel egyenlővé.

Galériánkért kattinson a képre! Forrás: MTI/EPA/Dennis M. Sabangan

A vihar eddig legalább tíz halálos áldozatot követelt. Többjüket kidőlő fák és villanypóznák nyomták agyon, legalább öt emberre kidőlő házfal omlott rá.

Elfújt egy repülőt

A manilai reptéren az erős széllökések egy parkoló Boeing 777-200-as repülőgépet is "elfújtak", a gépnek kilyukadt a szárnya az incidens miatt. Több mint 200 nemzetközi és belföldi járatot kellett törölni az ítéletidő miatt.

A százmilliós lakosságú Fülöp-szigetekre egyébként átlagosan húsz erős vihar csap le évente, ezzel az ország a világ egyik legveszélyesebb helye ebből a szempontból.