Merkel és Obama újra beszélnek egymással

Vágólapra másolva!
A kémbotrányról még nem, de az ukrán válságról és az iráni atomvitáról már beszélt egymással a német kancellár és az amerikai elnök.
Vágólapra másolva!

Először beszélt egymással az amerikai elnök és a német kancellár azóta, hogy kitört a két ország viszonyában komoly feszültséget okozó újabb kémbotrány; Barack Obama és Angela Merkel az ukrán válságról, az iráni atomvitáról, valamint a német-amerikai együttműködésről egyeztetett telefonon - közölte helyi idő szerint kedden a Twitter közösségi portálon Obama helyettes biztonságpolitikai tanácsadója, Ben Rhodes.

Két hete nem beszéltek

Az amerikai elnök és a német kancellár július eleje óta nem lépett kapcsolatba egymással. Keddi telefonbeszélgetésükön a Fehér Ház közleménye szerint Obama jelezte, hogy szoros figyelemmel fogja kísérni azokat a lehetőségeket, amelyek javítják a két ország hírszerzésének együttműködését. Az egyeztetés során az elnök és a kancellár "eszmecserét folytatott" az ügyben.

Orosz lépést várnak

Az ukrán válsággal kapcsolatban a két politikus egyetértett abban, hogy Oroszországnak azonnali intézkedéseket kell hoznia, hogy hozzájáruljon a kelet-ukrajnai feszültség enyhítéséhez. Ezek közé sorolták többek közt azt is, hogy Moszkva támogassa a tűzszünetet, és vessen véget a fegyverek Ukrajnába áramlásának az orosz határon át.

Napokon belül egyezség kell

Az iráni atomvitát lezáró végleges megállapodásról szólva Obama és Merkel hangsúlyozta, hogy Teheránnak még fontos lépéseket kell tennie, hogy meggyőzze a Nyugatot, atomprogramja békés célokat szolgál. Iránnak, valamint az ENSZ BT öt állandó tagját és Németországot tömörítő hatoknak július 20-ig kell egyezségre jutniuk az ügyben.